Keputihan

Assalamualaikum. Mcm mana nak atasi keputihan ye? Lately ni keluar keputihan pula .. baru 7weeks#seriusnanya #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

12 Balas

sya start 5bulan hari dh kluar keputihan, sya cek hari tu kata doc x teruk x juga teruk cuma tgh-ii . dia bgi ubt masuk dlm rahim cumanya sya x pkai sbb sya jenis bngun malam adyik kencing x chill. benda tu ubat kna masuk n trus tido x le kencing slma 30 mnt mcm tu. sya mmng x le. n nurse sya ckp normal lagi-ii anak lelaki, so mmng akn ada keputihan. so klw gtl bawa jmpa dr trus jgn tangguh. tpi alhamdulillah. sya skrng control mkn sikit-ii, kputihan x gatal tpi kerap juga la kluar . sya mmng d saran kan pakai panti sbb nak tngok bnyk x kputihan, betukar x wrna n nak tngok jga kut-ii ada spotted atau bnda yg x d ingini berlaku. nasihat sya pakai la panti supaya kita tahu apa yg kluar dri vagina kita sbb kita kdng leka kan so bila mndi tu nmpk. lagi-ii keputihan sya akan pntau melalui panti, bila buka underware mmng nmpk keputihan tu btukar mndi kuning so tu normal. awk kna pntau taw keputihan awk betukar apa lps tu snng rujuk nurse

1y ago

*sy buat swab keputihan dan result keluar gbs+ & candida. ubat insert tu tak masok sampai dalam rahim kita awak. masok dlm vagina kita sja

sy pon ada masalah keputihan jgk.. skrg dh 23w, keputihan tkbanyak cuma ada laa lekat kat underwear kita kan.. lebih-ii lg bila letihh keputihan keluar banyak laa jgk.. sy ad google pasal cara kurangkan keputihan semasa mengandung ni.. salah satu nya kerap tukar underwear, tkleh guna pantiliner.. basuh miss v tkleh pakai sabun, tk ingat dh yang lain tu 🤣..

1y ago

wslm awak. awak boleh refer posting doctor izzat ni https://www.instagram.com/p/CkSMDHLpTc0/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

sama la dgn sy . dri 5w dah ada keputihan . sy hari hari makan yogurt .sy makan yogurt marigold yg original , kalau makan yogurt berkurang sikit tp bila tak mkn . byk kluar .

Keputihan tu normal, badan kita nak protect baby from unwanted bacteria. Yang kita boleh buat is tukar underwear and jaga diet je.

bykkan minum air putih, kurangkan manis, makan yoghurt. keputihan ni kawan baik dia gula/yis. jadi boleh kurangkan ya.

kena bgtaw nurse kata ada keputihan. nurse tempat saya kata kalau tak gatal tak apa, kalau gatal kena bgtaw dia semula.

saya pon ade kputihan, kandungan 11week... kmarin prgi kk Dr buat pap smear yg mlut itik tu.. 😖😖😖

cuba amalkan yoghurt. masa pregnant dulu saya pun ada keputihan, jadi saya amalkan tu hehe

Kerap basuh. Makan yougurt hari2 jngan basuh guna pencuci wanita bahaya untuk baby

sy pernah tnye nurse,nurse ckp tu mmg normal utk awal kandungan.