AFRAID TO SEE THE DOCTOR BECAUSE THIS IS OUR WAIT

Assalamualaikum.. maaf sy mau tanya,, Hari ini hari 8minggu.. tapi tiba² ad darah keluar cair seperti ini.. apakah yg perlu sy lakukan?? Tapi sy takut p jumpa doc kerana sy takut baby dlm ini gugur.. bukannya ap.. ank sy yg sulung da besar 10tahun.. hari² dia brckap dlm prut sy na adik.. tiba² rini keluar darah cair sprti ini.. sy gak tau mau buat ap.. itu sy luahkan disini.. (maaf sy lap pakai tisu kerana tadi husband suruh sbab mau lihat)#ingintahu #pleasehelp #seriusnanya

AFRAID TO SEE THE DOCTOR BECAUSE THIS IS OUR WAIT
27 Balas

Saya mula2 macamni juga sis waktu tu masuk 12week. Husband terus bawak pegi klinik swasta doc scan cakap kantung dah tak cantik dan mungkin missed miscarriage sbb baby takde heartbeat, tapi dia bagi ubat kuatkan rahim. Balik rumah sakit perut sgt2, terus pegi emergency hospital. Doc cakap lain kali kalau ada kluar pape dari vagina terus je pegi emergency jgn pegi klinik. Kalau pegi hospital mungkin masih boleh selamatkan lagi. Doc scan dia kata memang missed miscarriage. Dia bagi 2 minggu untuk janin kluar sendiri. Balik rumah, seminggu saya kluar darah. Hari ke 7 sakit sgt perut, kluar darah berketul ketul. Sakit mcm contraction. Terus pegi hospital balik. Doc bukak dkt bawah, rupanya janin dgn uri dah ada dkt situ, doc kluarkan terus dan bersihkan. Takde rezeki saya. Just nak pesan, apa apa kluar dari vagina kita (selain warna putih) waktu mengandung, terus pergi emergency hospital, bukan klinik. Ini yg doc pesan pada saya.

2y ago

@Ain Danny ta ap.. sabar ya.. insyallah ad rezeki lagi.. lambat or cepat.. yg penting sabar ya.. ta mao down n slahkan diri.. okay?? lepas ni.. sis kena bayak² brzikir.. kuatkan iman.. okay??

kakak sy hamil 10minggu start bleeding bila scan tgk baby elok jer sihat,setiap hari kluar darah mcm darah period,doc suruh refer hsptl bsr bila pergi hsptl msuk alat mcm mulut itik,doc check xde kaitan dgn baby,shingga kandungan dia 4bln kluar ketulan mcm bntuk hati ayaam sebiji sma bntuk,slps kluar ketulan tu dah stop bleeding skrg alhamdulillah dah 6bulan kandungan dia,mse bleeding doc suruh jgn bnyk brgrk hnya brgerak bila nk g toilet jer dan solat pn dduk,jalan kna slow2.

3y ago

allah.. ya betul.. darah mcm period.. ohh.. alat mcm pap smear.. mulut itik tu.. so kakak sis bagaimana skrg?? apkah yg trjadi slpas itu??

Sis kena kuat. saya pernah alami dulu Alhamdulillah anak saya sekarang dah 2 tahun . waktu saya lagi lah darah keluar hampir penuh 1 pad. waktu itu saya baru 7 minggu. doktor scan cakap nampak kosong je. doktor bagi ubat kuat kan rahim. nurse kat itu semua bergosip pasal saya petanda keguguran sedih saya bila dengar. lepas 2 minggu doktor scan Alhamdulillah ada dengar nadi. sis kena kuat tau. macam ini sis kena pergi hospital cakap ada keluar darah nanti doktor akan check.

2y ago

ohhh.. mcm tu ya.. tapi tiada Buku pink tu.. bole ka pergi trus hosptal?? ya Allah.. sedih bila dgar klau gugur.. sbab mcm ni ja.. buat sy down habis.. tapi bila dgar smngat sis.. n buat sy tahu yg sy perlu kuat.. hope baby dlm Rahim sy mcm sis.. aminnn.. okay sis.. thanks ya sis..

Saya week 8 haritu pon keluar bleeding. Sebelum pergi ke hospital saya makan vitamin c takut badan saya yang tak kuat sebab kurang vitamin atau zat besi . Nampak baby waktu check tu tapi memang doc kata 50/50. Lepas tu saya nonstop makan vitamin untuk kuatkan baby n diri saya juga . Alhamdulliah sampai sekarang baby sihat cuma saya je rasa penat sebab darah tak cukup

2y ago

allah.. ohhh.. air gula.. aduhhh.. takut jugak minum.. da lama da ta minum.. last 2012.. hahhahaha.. hah?? baby kurang gerak?? knapa?? mcmana bole jadi?? da jumpa doctor?? ishhh.. takut la mcm tu..

anak kalau tak jd dia tetap akan tak jd jgk. kalau jd dia tetap Ade jgk. pegi la check sis. Sy dulu bleeding 20hr non stop. tp skrg nk masok 5bulan. doc mmg ckp 50-50 la tp Allah yg menentukan.

2y ago

@kimie chan. ya sis.. betul tu

jumpa doc. haritu saya 6weeks bleeding juga. then doc cakap ada kantung ja. sedih xtahu nak cakap la. tp sy bedrest untuk 2 weeks. pegi scan lagi sekali , alhamdulillah nampak jantung bby. maybe sbb bby baru nak lekat kat dlm tu. doa bnyk2. moga allah permudahkan

2y ago

alhamdullilah.. rezeki sis.. ya.. bedrest.. mmm.. sy lasak suka buat keje berat.. bila begini.. kena kurangkan.. insyallah ad rezeki kita.. aminnn..

baik g klinik terus sis..ada baiknya cek awal...andai kata baby baik2 doc akn bg ubat kuat rahim jgn bt andaian sendiri nanti tlmbat lg sedih tau atleast sis dah usaha jaga ank tu baik2..sy sarankan baik cpt2 g jumpa doc..semua ketentuan tuhan

2y ago

okay sis.. thanks sgt² bagi semangat.. lega sy dpat luah disini walaupun smua sis² ta kenal.. tapi smua sis² hati baik.. pndgar yg baik.. suka sy.. thanks ya sis..

Sis pergi doc sis, sebelum lagi banyak bleeding sis. Insyallah tak ada ap, kdg mcm saya jadi week 5 mcm ni jgk, darah cair penuh pad, tapi saya jdi sebab bnyak berjalan dan makan tembikai bnyak. Tapi masa cek nasib tak ada apa2.

2y ago

ohhh.. tembikai panas.. sy sejak mak n ayah ta ad.. sy ta tahu mana elok n ta.. bila jadi mcm ni.. aduhhh.. mmg kena berjaga² makan minum..

Darah ni keluar lagi ke utk sehari je keluar? Saya penah alami situasi cmni tetiba darah kluar masa saya pregnant 8w last nov. Bila check doc, mmg dh miscarriage 🥹. Hmm harap awak cepat jumpa doc dn check keadaan kandungan awak.

2y ago

tiga hari berdarah.. darah mula² cair n then pekat.. sakit sgt² mcm sngugut.. alhamdullilah da jumpa doc.. doc bagi ubat vitamin C,, ubat folic acid Dan ubat kuatkan rahim

Jumpa doktor untuk scan dan dapatkan ubat. Biasanya lebih bahaya kalau darah merah terang dan ada ketulan. Dari gambar sis, nampak pink atau brown sikit. Kalau dah jumpa doktor, tak henti lagi, kena bed rest ya.

3y ago

ohhh.. kena bed rest ya?? sy ta bole rest sbab tgah kemas² brg² pindah.. maybe 🤔 ni kot.. sbab brg² pindah byk.. ohhh.. mcm tu baru berhenti.. thanks sis bagitahu..