Ubat pregnant Dr kkm

Assalamualaikum , Ade x tips utk Mkn ubat x muntah?😅 Nurse bgtau seeloknya Mkn ubat sblum sarapan.biar perut kosong. Tp Sy Ade gastrik. Tgh MLM bangun sebab gastrik.sy dh cuba mkn. Bru letak kat lidah minum air,muntah balik. Btw Sy pregnant 11 minggu. Terima kasih admin & ibu2.#firstmom #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

17 Balas

Kalau awak rasa nak muntah dgn ubat skrg, awak blh request utk tukar.. zincofer ya? Sy pun zincofer mmg nk muntah, pening2, mual sgla.. Ada yg bg tips minum dgn air sunquick @ limau kasturi..tp kalau mnum pgi2 takutnpedih perut pulak.. sy tukar segala jenis tak okay, last skli maltofer okay.. maltofer tak perlu perut kosong, blh terus kunyah sbb perisa choc..kalau awk nk tukar ke maltofer, tnya doktor dulu blh ke nk tukar .. maltofer kna bli luar

makan je mcm ubt biasa selang setengah jam selepas mkn pun ok je .. nak tahu ubt tu meresap btul dlm badan kena tngok dari najis kalau hitam . dan nti next appointment hb naik brkesan la tu .. selain mkn ubt mkn la buah2han mcm jambu batu buah naga . makan kerang hati ayam .sayur2ran hijauu

saya pun tak leh telan zincofer time bangun pagi tu. memang boleh bertahan lima minit saya muntah terus. tanya nurse suruh tukar masa makan zincofer lepas sejam dua makan baru okay. Kadang ambik sebelum tidur malam tu baru tak pening

Sy makan masa bangun malam nak ke toilet. Pukul 3 ke 4 pagi macam tu. Sebelum tido, minum air banyak², so confirm akan bangun. Then makan zincofer. So far tak pernah muntah balik sebab lepas makan, terus sambung tido semula.

sye dlu mmg hb down, mkn zincofer. rsa nk muntah sgt" tpi sye tahan demi kandungan, sebelum nk makan kena bgi perut kosong dlu , kalau nk selepas makan, 4 jam selepas mkn baru boleh mkn ubat

nurse KK sy ajar boleh mkn samada sblm atau slps sarapan. if sblm kne tunggu sejam baru makan. if selepas lps makan tunggu 2jam baru makan ubat. btw ini utk Obimin

awak try beli obimin kt farmasi... obimin pun ok sy minum dr start 4week sampailah sekarang x muntah pun yg penting minum pakai air oren Sunquick , hb sy pun cantik je.

boleh request dkt kk utk tukar ubat. ckp yg awak tak boleh nak consume ubat yg skrg ni☺️. tapi tak semua kk akan bg maltofer. boleh beli dkt farmasi

mkn kul6 pagi tme tu lidah kta xrs apa lg sbb bgn tdo kn....lps tu blh smbg tdo balik bgn2 dh blh srpn so xtrsa sgt ubt tu.....buat stiap hr mcm tu...

Saya mmg takleh telan perut kosong kalau zincofer🤣 skrng amik maltofer je senang . Harap hb naik la nnt🤣