Luka jahitan bersalin

Assalamualaikum ibu²...sy pantang Bru 16 hari ..bersalin kena gunting n jahit.luka kdg rsa pedih .drh kdg kluar n x.tpi skrg drh cm ni yg kluar.ni drh atau nanah ya n ada kh ia normal bagi Luka yg berjahit?#seriusnanya #pleasehelp #bantusharing #ingintahu #firstmom #PANTANG#LUKABERSALIN

Luka jahitan bersalin
10 Balas

cuba awak check pakai cermin masa mandi ataupon ambik gambar pakai phone buka flash ataupon minta husband tengok kn. kalau mcm awak xberani juga nk tengok. awak checkup baby tu awak inform nurse kk. jgn malu utk minta nurse check kn tau. risau nanah or pape lg bahaya. sy both pregnancy kena jahit. 1st baby 2nd degree tear. 2nd baby 1st degree tear. cuba share cara penjagaan luka jahitan awak mcm mana?

1y ago

cuci pakai cotton ball atau awak jirus je dkt tmpt jahitan tu? cuba awak buat mcm ni masa mandi awak cuci guna cotton ball celup cotton ball dlm air biasa/saline(air contact lens. ini doctor yg bgtau)/air garam kemudian awak kena dap2 kan dkt luka jahitan. awak juga boleh buat sitz bath. habis mandi dap kering2 dgn towel bersih. kalau rasa masih lembab awak boleh tala dekat kipas. ada mommy guna hair dryer. kemudian baru sapu ubat kuning. ataupon letak ubat kuning dlm botol spray dan spray dkt kawasan luka jahitan awak. mcm sy mmg xdpt ubat kuning jdi lepas step yg lap kering2 tu sy pakai pad mcm biasa je awak. xletak ubat pape. pad kena rajin tukar jgn tunggu drh byk penuh pad baru kita tukar. setiap kali buang air pon awak kena pastikan bahagian bawah tu betul2 kering. byk mkn makanan yg mengandungi protein spt ayam/ikan/telur utk sel2 baru tumbuh. telur bukan punca yg boleh menyebabkan luka nanah. telur adalah satu sumber protein yg boleh mempercepatkan luka jahitan baik. kecual

saya pun kena jahit juga dlm seminggu tu mmg rasa bengkak area situ.. 1st suami suruh basuh guna air rebusan daun jambu biji, lepas tu mak suruh basuh guna air asam potong.. kalau ikutkan medis memang depa suruh basuh guna air biasa ja, nak jaga luka jahitan ni satu jangan lasak atau terkangkang lebar sgt

maaf puan sy kurang psti ttg ni .sbb tiada pglmn brsalin normal..sy brsalin czer..tp xpe sy try up status puan ni ea..hrp ada yg sudi share pnglmn mereka.dgn puan..mg cpt sembuh dan slmt berpantang serta dpmudahkan segalanya..aamiin

hye sis , if darah u dah habis malam tidur pakai kain batik tu u hala kipas bagi luka kering. kangkang sikit kipas hala dekat tempat jahit tu . beli ubat wound healing untuk tambah daging cantum kulit .

1y ago

hello ..nak tnya.. wound gel brand apa ye awk guna? blh share gmbr produk tu x?

masa saya bersalin dulu luka kena sentiasa kering,, lap elok2 , masa nurse misi check pon sentiasa kering,, misi ada ckp kalau ada bernanah atau luka jahitan tu berdarah dtg klinik,,,,

Saya pun kena episiotomy tapi tak pernah pulak jadi macam awak. Awak boleh cuba suruh suami tengok kan atau pergi ke klinik.

bila pedih luka blom elok sayaa ank 2 bulan dah luka masih rse skit nk elok ambik msa sbb jahit kan ..

awak luka jahitan awak dh elok ke? ambik masa berapa lama ye?

berbau kah sis? mcm nanah ja ni

kene pastikan sentiasa bersih