Nak pregnant

Assalamualaikum and hi ibu2..blh share dgn saya tips utk pregnant?nak sgt2 ada baby..thank you in advance..🙏🏻🤗

18 Balas

Salam, puan. 1st skali jgn stress, hehe. Saya dulu stress2, mmg tak lekat. Masa bersama dgn suami asyik fikir je nak anak. Tapi, lepas kawan nasihatkan just enjoy the moment masa bersama dgn suami, saya tak fikir dah. Yg penting sama2 happy. Pastu, cari betul2 masa ovulation tu. Guna OPK, beli kat shoppee. Murah je, dpt banyak pula tu. Pantau waktu ovulation. Pastu bnyk2kan doa, solat hajat, solat taubat. Baca Yaasin pagi n malam. Doa sungguh2 nak anak. Mohon pada Allah dengan asbab dapat anak ni akan buat kita lebih dekat denganNya. Buat baik dengan suami, parents, bnykkan sedekah. InsyaAllah... Ada rezeki, waktu dan keadaan yang sesuai, Allah akan bagi tu.

Ni menjadi kt sy, tktau asbab yg mana stu. Antara usaha sy : 1. Guna opk utk cek wktu subur 2. Rajin minum susu + kurma 3. Pergi berurut 4. Suami isteri Minum air buah zuriat guna cawan yg sama. Suami mnm spruh, sy spruh. 5. Enjoy, doa, tawakal 6. Sy banyak join group info/tips utk hamil di fb. Rupanya nk ngdg ni bnyk sgt ilmunya. Utk suami, 1. Dia makan produk himalaya speman + kapikachu *semoga bermanfaat dan dipermudahkan urusan puan kelak. Doakan sy dan kandungan selamat. Tq😀

4y ago

Terima kasih..semoga dipermudahkan segala urusan puan dan selamat melahirkan nanti..amin

sye setiap hari check opk untuk cari waktu subur , yelaa if bersama bukan waktu subur susah nak lekat , then dengan 2 kitaran period baru jumpa waktu subur tu pon sehari je tauu saya punya 😅 time tu bersama laa 48 jam ikot la selang seli ka , then i amalkan jus Ajzahah , alhamdulillah 2 botol jus zuriat setengah botol pati buah zuriat . Allah izinkan malaikat kecil membesar di rahimku ❤️

Jangan stress jangan terlalu obses jangan pikir sangat.enjoy.bila badan dalam keadaan yang rileks makan mudah la nak menerima baby Tips sy kawin 1 tak jadi baby..sy rasa silap saya stress sgt2 nak baby Kawin no 2..sy tak fikir langsung bab baby..then sy enjoy betoi2 life sy..tak sangka dia menjadi..so conclusion dia..jgn stress badan awak..jaga diri..

Kalau sye, 3bulan sebelom kawen makan folic acid tpi terkadang lupe makan. Kurang mkn fastfood byak minom air masak makan makanan yg sihat. Alhamdulillah lekat sorg. Now tga tggu baby kedua lahir plak. Sis byak² kan berdoa mintak nasihat dri doktor.. insya Allah ade rezeki sis nnti..

Amalkan pola makan sehat (eat clean), tidur cukup, exercise (at least 2x seminggu), start makan multivitamin for men & women, jangan terlalu over pikir mau hamil, biar lah natural nanti Tuhan akan kasi. Tp boleh pergi chk suami istri ada masalah apa kalau sudah bbrp tahun tak hamil.

4y ago

Thank you..🙏🏻

Kalau saya lepas habis period je straight 2 weeks selalu bersama suami . And then biarkan sperm kat dlm . Sebab saya after bersama mesti tertidur 😅. Saya tak ada makan asid folik or vitamin apa apa . Yang lain semua berserah pada Allah S.W.T . InsyaAllah .

Boleh try bersama suami sekurang2nya 3hari sekali, sebab sperm boleh bertahan dalam badan kita dalam 3hari jugak, so atleast sperm tu sentiasa ada laa dalam badan kita, lagi2 bila kita taktaw bila hari ovulasi kita sebetul2nya. Dan jangan lupa berdoa ☺️

Tipsnya, sebelum start TTC make sure suami isteri ada berat yg normal, amalkan gaya hidup yg sihat terutama bab makanan. Then pergi buat pemeriksaan kesihatan suami isteri utk check ada sebarang masalah atau tidak..lepas tu baru boleh mula..

4y ago

Yaa, TTC = Trying to conceive Baru 5 bulan kawin tak perlu risau sangat, hormon pun masih tak stabil selalunya. Kenali cycle period awak dulu setiap bulan, then boleh cari maklumat sikit pasal ovulation day..

Slain tu jga.. Beli habatusssauda sis.. Suh suami amalkan mknn bnyk khasiat.. Mcm sy, lps suruh suami amalkan.. Alhamdulillah me lekat...