Assalamualaikum

Assalamualaikum ibu2 yg berpengalaman sya nak tnya.. Sya pregnant 38wk 1day.. Dah dua hari ada keluar plek coklat tu normal ke atau dah Tanda2 bersalin? #firstbaby #firstmom

10 Balas

Kalau pengalaman saya melahirkan anak yg ke 5 tetiba pecah air ketuban sekali pegi hospital baru 2 cm bukaan.perut tak sakit lagi sebab air ketuban jer pecah.Darah takde,tapi kalau dah ada darah keluar ,arrhh kat situ sakit giler tak boleh duduk tenang jadinya baring pun tak selesa sebab dah mula kontraksi,saya banyak berjalan jer supaya baby cepat keluar.

Walaikumsalam.Santai jer mommy kalau nak menunggu hari ni kena ready ready jer brg mommy sama baby yg nak di bawa ke hospital nanti,nanti kalau dah ada keluar lendir dan darah tu tanda tandanya nak melahirkan dia ada 2 tanda,1 keluar lendir bercampur darah yg banyak.2 pecah air ketuban maksud leaking .kalau dah camni direct g hospital.

Keluar flek coklat tu dah tanda2 bersalin mama. Pantau kekerapan contraction, kalau selang 30mins boleh dtg PAC terus. Tp masa kluar flek coklat tu boleh je dtg PAC kalau risau

Kena pergi skrg,, sy mcm tu jgk hari tu,, dah seharian coklat tu baru sy gi Hospital.. sampai PaC check ctg baby , terus kne emergency ceaser sbb jantung baby dah lemah

7mo ago

Alhamdulillah dah pergi klinik.. Dah dngar jantung baby alhamdulillah shat.. Plek coklat sikit shja blm ada darah

pergi hospital bahagian pac. ada yg ada bukaan dh. ada yg belom. atleast awak pergi doctor boleh check ctg dgn bukaan semua

Dia coklat yg disertai bersama darah ke tak sis? Biasa centu bukaan dah 1cm. Tp better ke hosp utk lebih lanjut

7mo ago

Ohhh masa saya haritu dia ada dgn darah lepastu kerap. Awak boleh try google mucus plug. Kalau lendir awak tu mcmtu dah boleh terus ke hosp dah tu

wkmslm... tu dh tanda² awal nk bersalin... better pergi klinik/hospital cek

7mo ago

Dah pergi klinik.. Alhamdulillah smua ok. Plek coklat sikit shja blm ada darah.

Tak normal. Tu dh nak bersalin kena pegi emergency sekarang

Dah blh pergi hospital da tu..

Tanda2 dah tu