15w tapi perut tak besar pun..anak ke dua

Assalamualaikum ibu² saya nak tnye walapuan mengandung anak ke 2 mmg perut masih tak besar lagi ke 15w..masa anak pertama selalu pergi scan kalau perut tak nmpk lagi..nk tgk bby sihat ke tak kt dalam..tapi anak kedua ni nak scan selalu duit tak berapa nak ada sbb saya dah tak kje ..pernah gugur masah nk dapat yang kedua ni..diri ni pun xde alahan apa² mcm tak mengandung pun ada..tgk perut xde lagi baby bump..skrang byk tgk kt media social byk bby jantung berhenti tiba² bby meninggal lah..buat saya lagi jadi takut..jgn kecam saya ye..#ingintahu

16 Balas

I pregnant anak ke 4 sekarang. Masuk 20weeks baru nampak perut i. Skrg dah 23 weeks. Semua pregnancy i pun nampak perut after 20weeks. You baru 15weeks, kecik lagi dear. Baby baru je berapa cm. Dont worry. Selagi takde rasa sakit/ bleeding, baby ok je tu. Next scan nnti tanya dr, baby grow ikut week ke tak. Kalau grow ikut week, means ok. Besar perut tak menjamin kesihatan baby. I berat before pregnant 39-40kg. Pregnant naik 5kg je. Tapi baby lahir normal 2.8kg. And growth baby ok based on week.

kebiasaan 15w tknmpk lagi baby bump.. insyaAllah tkde apa..jgn terlalu risau..selagi tkde bleeding insyaAllah baby ok..sy skrg pregnant ank ke 5..dh 23w4d...baby bump pun tknampak sgt..masa Pg klinik nurse siap tnya , baru nk buka buku ye?😅..sbb tknmpk pun baby bump...tp baby Alhamdulillah sihat &aktif ..mcm sy masuk 7 Bulan baru betul2 nampak baby bump..

Pada pendapat saya, tak nampak baby pump takpe. Yang penting ibu & baby sihat. Sebab mak saya dulu masa pregnant pun dia ckp lmbat nampak baby bump & dia takde alahan. So, don't worry & think positive ya puann. If ada something wrong sepanjang pregnancy, boleh terus refer klinik. Kalau rasa was2, bagitau je nurse/doc tu.

15w baru berapa cm je puan. jangan fkir bnyk sangat, asal xde pendarahan means kandungan puan sihat2 je.. masa mengandung anak pertama 15w baby bump dah nampak ke ? 15w mmg blm nmpk baby bump ada pun bump tu bloated je. Tnggu 20w nmpk la baby bump tu skit2. sabar dan jangan fkir bukan2.

kena ve+ thinking. doa yg baik2. sy dulu pun awal pregnant, xde alahan nak muntah bagai cuma selera mkn kurang sikit & bau2 asap memang x boleh. 20w keatas baru nampak baby bump. yg penting sis, follow cek up klinik je. faham.... media social.... jangan overthinking....

Kena selalu pikir positif je puan. Selagi takde bleeding atau sakit apa² insyaAllah baby okey. Saya pun baby bump tak nampak sangat. Masuk 6 bulan ni baru nampak sikit...masih boleh pakai baju biasa. Anak pertama & kedua ni pun Alhamdulillah takde alahan

Sy nk masuk 9 bln ni pun perut mcm 5 bln je awak . ramai yg tnyaa dah sarat ke ?? sbb nmpk kecik sgt. doc kk lagilaa ingt sy bru pregnant 🤣 sbb tak nmpk perut . pdhal dah nk masuk 9 bln . tp alhamdulillah tiap kli scan bby mbesar dgn sihat . berat smua cntik .

10mo ago

sama kita sis sa da 37mgu tapi ,masi kecik sangat perut ,scan perkmbangan baby semua ok🥰 yg penting baby dn mom sihat

saya yg 1st pon lambat nampak perut dah 20 week keatas br nampak..alahan teruk..yg kedua nie 15w tapi perut mcm dah 24w alahan kurg sangat rasa mcm tak preggy tapi perut makin membesar tak risau sangat..setiap anak lain2...in sya allah takda apa2..

saya 25 weeks pun tak nampak baby bump. teringin juga nak tengok perut besar macam ibu lain. padahal badan saya besar dan chubby pun tak nampak 🤣🤣 hahaha suami cakap perut saya ni tak macam orang mengandung sebab kempis jee

sama la sy. pregnant anak 1st sampai org egat anak twins.sampai obes la time tu.yg 2nd ni da masuk 6 bln baru nmpk perut.scan perut besa pnjg bbay suma normal.think positive je sis.janji ibu & anak sihat 😊