Klinik kerajaan cuti raya

Assalamualaikum ibu² .. saja nak share..saya spatutnya due 2.5 tapi skarang dah terlebih due..8.5 kna p serah diri.. persoalan saya skarang ni..spatutnyaa kalau 2.5 x beranak jgak kk suruh p klinik xek jantung baby seminggu beturut²..tapi disebabkan raya mngejut haritu nurse kk cuti raya..so saya ada call cakap bila neu date tuk check up kan..tp nurse cakap x payah pegi sbb diorang cti..masalahnya lani..saya rssu dgn kandungan saya..sbb dh almost seminggu x cek di kk..jantung baby apa pon x cek padahal ikotkan seminggu turut² kna cek kan sblom serah diri..so kalau saya buat check up kat swasta boleh x..sbb dh nk dekat bersalin..swasta ada buat cek jantung baby x..🥺🥴firat baby so lbih rsau n nk mnx pandangan ibu² semua..🙏😥#ingintahu #pleasehelp #firstbaby #firstmom

8 Balas

Awak. Semuanye akan okay. Kalau baby x lahir 2/ 5 tu x de masalah apa2 pun. Baby masih x ready lg la nk keluar tu. Full term pregnancy kita 41 weeks. Rasanye x de masalah apa2 kalau awak serah diri 8/ 5 tu as long awak dpt kira tendangan baby cukup 10 gerakan. Kalau check up KK pun bukan hari2 dgr jantung baby tu. X de nye nurse bg dgr jantung baby hari2. As long cukup 10 gerakan tendangan die it is okay. Kalau awak rasa baby slow je gerak & x cukup 10 gerakan tu, boleh lah siap2 ke hospital. Jgn over thinking & stress2. All will be fine.

2y ago

haha,sy hari2 je nurse bg dgr jantung n bacaan baby bila da overdue ni

sy pon due 2/5..dah overdue jgk,pelik betul nurse kk awak..kk biasa ada je nurse on call hari2...sy menumpang kk pon ada je nurse on call waktu hari raya,dr raya pertama sampai sekarang..dan mmg nurse akan cek jantung baby guna doppler tu everyday ye,sbb nk pantau dia punya bacaan jantung,nurse sdri ckp utk setiap hari tu kita kne p check up tu sbb utk dorang nk pantau jantung baby la..yang gerakan 10 tendangan tu mmg la kita sdri kne alert..tp jantung baby tu mmg sgt penting utk dorang check..cuba call kk awak tu tye..

2y ago

btol2... sy pn tumpang klinik di kpg. wlaupun klinik desa still Ade nurse yg akn dtg bertugas... pelik bila Ade kk yg kata semua nurse cuti...

sy pn overdue, patut 5/5 bersalin .. sy 5/5 sy p kk..start 6/5 kne p check utk dengar jantung baby n dokter dh siap2 bg Surat smpai 9 Hari, kalau lepas 9 Hari still xbersalin Bru bwk Surat tu serah diri ke hospital.. cuma nyr yg pasal klinik tutup tu, kalau xsilap sy, setiap Hari akn Ade nurse yg OnCall..

kalau xde masalah, xyah risau. xperlu depend pada jantung baby, kena alert dgn gerakan baby. ada tanda bersalin trus ke spital

Klu risau pergi je swasta, mesti lah boleh check dan scan.

nurse on call ada je waktu raya pon walaupun raya mengejut

2y ago

tu la pasal..xkan nak lpas tangan kat ibu² ngandong yg telebih due nii...sadissss btol..kalau leh cek sendiqi x pa la😩

Kalau risau, scan je dekat swasta, takde masalah pon

Mommies boleh scan

2y ago

baik awak..thanks respon ..rsau swasta x cek ja sbb dah dkat due🤭