Baby 5 bulan susah tidur dan susah myusu badan

Assalamualaikum ibu2 nk mintak tips untuk senang tidurkan baby.. Ank saya 5 bulan 22 hari.. Susah nk tidur mlm mahupun tidur siang.. Dan jugak susah jugak untuk minum susu. Ank sya myusu bdan.. Berat dja 5.4kg ja.. 11hb4 ni minggu depan sya nk kena jumpa doktor sbb berat ank saya tk memuaskan.. Mcm mna nk buat ya bg ank naik berat badan dan senang untuk tidur.. #firstmom #pleasehelp #ingintahu #firstbaby #bantusharing #seriusnanya #bantusharing

5 Balas

ank sy 5 bln 20 hari...dlu ssh nk tdo siang or mlm2 .last2 sy bg buai je..alhamdulillah tdo jgk..tdo mmg kna jga ikut time...siang sy bg tdo stiap 2 jam...sy bg dia brjga 2 jam tdo 2 jam tdo..biar la tdo stgh jam powm...klu nk tepuk2 ssh...bg buai je la..lain ank lain ragam..tp klu mlm sy bg mse mula2 je..lpas tu sy agkt tdo kt bwh...mlm kna ttup lmpu bg gelap bg samar2 je lmpu...klu bab susu tu sy ank mnyusu botol...klu siang 2 jam skli nyusu 5oz...mlm atas demand dia..dia kjut lapa bru sy bg...xde gerak2 powm....

1y ago

Sama lah anak saya skrg ni sebijik. Tapi saya df waktu malam. Waktu siang je dia payah tido. Bagi buai. Anak sis dah umur berapa sekarang ye? Dah besar ke?

Anak Kita sama umur. Tapi saya ada Rutin Untuk nap time Dia. Selalu Dia akan bangun pukul 8, main2 smpai Penat n mandi. Lepas mandi menyusu 4oz,terus sumbat puting n tido. Pkul 10 Dia bangun main lagi n susu4oz. Saya bnyk biar Dia tummy time smpai Dia Penat. Nnty Pkul 12 nap Dlm sejam Tapi susu dlu 4oz. Pukul 2 Dia bangun main2 smpai Penat then susu 5oz. Dr Pkul 3-6ptg Dia tido. Pkul 6bgj mandi n susu 4oz. Main lagi. Pkul 9pm tido blik 5oz. 2 pgi n 6pgi Baru mintak susu

1y ago

Sbb kan sis susu badan, sis Cuba mkn benda yg mkn Kacang, daging Lebih, nutritious masuk sikit Kat Anak. Saya xboleh nak ckp bnyk Sbb Anak saya fully fm dupro. 5m,8kg. If sis sanggup campur dlu susu fm smpai Berat naik semula ke.. if tak, just mintak refer doc, maybe doc akan bg suggestion lagipun Tak lama dah ni nk masuk 6m. Boleh mkn dah.

Sama lah dengan anak saya sis. 5 bulan juga susah tidur.. Berat pun lebih kurang.. Kalau tidur mesti tak lama. Lepastu dia mudah sangat2 terjaga kalau bunyi bising. Dulu dodoi2 dah tidur. Bila dah makin aktif ni makin susah nak tidur. Pening dah ibu. Menyusu pun jenuh sebab dia df sahaja. Minum sekejap2. Saya kerap susukan dia. Tapi tula, tidur pula susah. Risau berat dia nak checkup nanti 😅. Nak tunggu dia boleh makan solid je ni

Sama mcm anak saya skrang ni mlm susah nk tidur, dah bgi buai pon dia xlena nk tido duk nk golek2 letak kat bwh dia nak tido tp duk golek2 smpi kesudah la dia xtido

kerap bgi susu. kalau sye campur kn je dgn susu formula dulu nk bgi berat die naik.

1y ago

beli botol yg puting dia lembut sama mcm puting mak. mcm he or she atau comotomo. kekdg sbb puting keras buat baby x nak susu botol. and beli susu morinaga. susu ni sama dgn susu bdn. atau boleh crik susu yg jenis cair lain. mcm nan, snow, s26. ade certain susu jenis pekat bebenau mcm lactogen, similac, dutchbaby.