Bersalin C-section

Assalamualaikum ibu2. Boleh x saya nak minta tips berpantang Caesarean. Sy bru bersalin pada tanggal 12/4. Ikan haruan dan pati ikan haruan boleh makan ke? Apa lagi pantang utk yg bersalin mcm sy ye? Terima kasih ibu2.

2 Balas

kalau czer jgn sesekali makan pati ikan haruan dan juga air gamat tw sbb ia akan sbbkn organ dalaman kita boleh melekat..jd better elakkan tu sebaik2nya..mcm makanan lain...puan kena kenal psti bdn puan alergik pd apa.. mcm sy ..spnjng berpantang sy xmkn ayam dan telur..ada certain org boleh makan..tp mcm sy mak n mil pun xbg kena btl2 luka dh ok br blh katanya.....atau ikan2 yg blh sbbkn alami gatal aka alergik bg mengelakkn luka czer lambat sembuh..atau bernanah serta berair...mg dpmudahkan segalanya amiin

1y ago

sm2 😉

segala jenis masakan ikan haruan x boleh makan. x kira la yg fresh ke pati ke ape ke. janji ade kaitan ikan haruan, mmg nurse + doctor x bagi. lain2 boleh mkn mcm biasa selagi xde allergic. tmpt jahitan kena sentiasa kering bru cpt elok. musim2 panas nii, hala kan kipas dkt tmpt jahitan tu je bila tgh rehat, turun kan kain tu sikit.

1y ago

Ok sis baik. Terima kasih atas jawapan nya. Sy akan elakkan makan haruan.