Makan Pati Ikan Haruan semasa anak masih sakit kuning

Boleh ke ibu makan pati Ikan Haruan semasa menyusu bayi yg masih sakit kuning ? Kuning bayi akan makin naik tak ya ? Mohon pandangan yang tahu. Terima kasih #pleasehelp #SeriusTanya

7 Balas

Sye czer and mak yg jaga sye mse pantang, mak sye tak galakkan mkan ikan haruan, ade kwan2 pun sependapat begitu. Just mkan brpantang and mkan buah. Tapi mak mentua dan suami sye kerap suruh ambil pati ikan haruan. Tuhan je tahu betapa stress mse brpantang. Jamu pun sye tak ambil sebab ank ade kuning tpi tak tinggi hanya 3 kali check dh okay, just bgi susu ibu dan susu formula, mse tu susu bdan tk bnyak anak tk puas mnyusu direct, so kene pump. Ini pendpt dan pengalaman sye lar.

pati ikan tidak digalakkan ambil selepas bersalin, terutama kalau czer. at least tunggu 2-3 bulan baru makan. pati ikan haruan boleh affect organ dalaman selepas bersalin

1y ago

ya btul sy sni ada 3kotak pati haruan member bagi hadiah slpas bsalin tp sy tak makn sbb czer ..bagthu dia awl dh mmg tk bleh tp awk thu la mmber trus kata bnyk org itu ini ..dia tu bslin normal senang la ckap 😅 tp trima je dan smpan je ..skrg bby dh nak 3 bulan still tak brni nak mkan seram je kalau nmpak

Tak pasti mommy. Sebab tak da pengalaman. Better refer nurse/ doktor boleh tak makan masa anak kena kuning

xbole minum sis . kalau nak minum dah 4 Bulan Tu .sbb doc xbagi minum kalau nak kena 4 Bulan keatas .

Tak blh sis... Baby akan naik kuning. Lmbt recover. Experience sy sndri ni..

Kalau czer jgn ya..kalau still kuning kena jaga mkn tp pati haruan sy xpasti

klau czer jgn mkn pati haruan atau ikan haruan.