KUNING BABY

Assalamualaikum ibu². Ade tak tips turunkan kuning baby? Sy dh selamat lahirkan anak pd 9/4 hari tu. Hari ke 2 dh detect kuning. Sy dh try susu formula, mmg nmpk turun & berak kuning. Kot ade tips lain selain dari susu formula boleh tak ibu² share kat komen. Thank you.

2 Balas

Waalaikumsalam. Tipsnya jangan culas jadual penyusuan. Itu sahaja. Kena beri susu setiap 1-2 jam. Baby jaundice ni suka tidur. Jadi perlu kejut baby untuk susu. Tambahan pula, jaundice akan hilang dengan sendirinya. Tak perlu risau☺️ Kalau ada bajet lebih, boleh sewa lampu Fototerapi. Ada banyak pakej di luar sana.

1y ago

Ya memang perlu bersabar awak. Baby saya prolonged jaundice 2 bulan. InshaAllah teruskan sahaja apa yang awak buat.

sis nak tanya pakai susu formula apatu? baby saya pun kuning😭

1y ago

ohh tq sis. 1scoop 1oz kah awak bancuh? sebab org kata susu s26 ni pekat🥹