Baby sukar tidur

Assalamualaikum ibu² ada x tips supaya bby tidur lena.bby sy kjp² je tdr pstu bgn da.kdg nk dukung lama² Bru tido smpai lengan lenguh.x Tau cm mna cara supaya bby tdr Lena😌#firstbaby #pleasehelp #bantusharing #firstmom

10 Balas

tidurkan di buai. paling senang. sebenarnya kalau kita faham konsep buai ni, takkan jadi baby bergantung buai sampai tak boleh travel, tak boleh bergerak. baby cuma nak sensasi ayunan tu je. kalau sanggup dodoi di tgn, silakan. mcm sy, sy tak sanggup so sy masukkan buai & Alhamdulillah boleh tidur 2-3 jam kalau mmg dia penat berjaga lama. tidur dlm buai ni bukan kita dok biar saja, kita pantau juga kot la dia mengiring tutup muka ke apa. anak sy boleh tidur dgn buai & tanpa buai. kdg mlm siap nangis taknak dlm buai. so letak bawh pun lena elok. bgn nk susu je. ddk dlm kereta kt car seat dia tidur lena. masuk stroller bawak jalan dlm mall, tidur. baby ni senang je. asalkn ada elemen ayunan/terbuai2 mcm dlm perut dulu, tidurlah dia. yg penting perut dia kenyang so senang lah dia tidur. jgn takut dgn buai. jgn ikut sgt ckp org. kdg kita nak ikut ckp org, nak ikut cara kita. tp baby pun ada cara dia. cuma kalau sis larat nak berdodoi tgn tu, silakan. mcm sy, awal2 sebulan tu mmg sanggup lg. dah masuk 2 bulan 5kg ni tak larat oii nak berdodoi sesaje. kerja pun satu apa tak jaln. so, sy buaikan dia. at least kalau dia lena sejam pun, dpt sy masuk baju dlm mesin, lipat kain, mandi & makn sikit. kalau tak, kena layan mata dia nak kena kelek dia tak jadi beb. kita pun makin stres & lg tak elok utk tumbesaran anak kita dok marah2 dok stres.

12mo ago

Sy pon ajar anak sy dua2 boleh. Penat asik nk kne peganag sokmo

Anak saya pun ada masa nya dia tido tak lena , kejap kejap terbangun . So kalau siang tu lepas dodoikan , dia dah lena sikit , saya terus masukkan dalam buai . Kalau malam pulak saya bedungkan dia . Dia memang jenis tak suka bedung , kalau bedung tu meronya ronta nak lepaskan tangan dia . Tapi kena pandai pujuk , adjust , lama2 dia okey and lena tido . Bangun merengek nak susu je . Kalau tak dibedung malam , haihh macam tengah bersilat time tido 🤣 Bukan dia je yg tak lena , dengan mak2 nya pun tak lena tido 😅 Tapi depends pada anak masing2 . Baby kan macam2 ragam , tak sama perangai dengan baby2 lain . So puan boleh try n error mana yg sesuai dengan baby puan 🫶🏻

Sy punya baby pun mcm tu bila dah start beralih bulan.. bila masuk lps 3bulan, sy hantar dia kat pengasuh then pengasuh bg tdo buai.. katanya anak tdo lebih lama.. sy dh la x ajar anak tdo buai, sbb anak suka tido meniarap(ada teknik dia la) tp pengasuh takut xberani then dia letak anak tdo buai.. kalau dh buntu sgt sy rasa last option puan pakai buai la.. sy xnak ajar anak buai sbb kami kerap travel.. so far alhamdulillah anak blh lg tdo mcm biasa tanpa buai di rumah.. rumah pengasuh dia tdo dlm buai

Klau dia tk lena tdo mlm siang ksi tdo buka tingkp atau pintu untuk terangkn bilik bia dia kenal siang n malam,bila malM ajar bergelap sikit n bukak ruqyah untuk bby susah tdo n sapu minyk kasturi kijang insyAllah lena,jgn lupa bedung skli mlm

1y ago

Sama lh sy pun gitu

anak sy pun mcm tu dulu.. tak tahan mengadu kt syuben belikan buai 😂 settle bab tu, bab lain plk skrg malam tk nak tido 🥴 skrg dh nk msuk 9 bulan tah apa² peel laa dia.. mama dia hadap jelaa walaupun kadang tu emo 🥲

siang ke mlm yg baby tido kejap2 tu awak? suasana bilik tido mcm mana? ada cuba guna white noise ataupon zikir utk tidokan baby?

1y ago

siang..ruqyah & zikir 24 jam sy psng

Saya bg bedung zip dan puting susu. Kawan kate bg tidur dlm buaian.

sellu saya bedung je bby... macm org dulu2

Boleh belajar di FB BABY language

baby brapa bulan??

1y ago

2 bulan lebih