GBS positif - Berapa lama baby kena tahan?

Assalamualaikum ibu2.. Ada tak ibu gbs yang berpengalaman beranak kat sini? Berapa lama baby kena tahan untuk antibiotics? Baru tahu semalam, risaunya

4 Balas

awak berapa weeks sekarang? saya pun +ve gbs. doc akan on antibiotic bfr bersalin untuk avoid baby dari kena infection. so kalau on antibiotic baby kurang risiko untuk kena infection gbs tu. melainkan kalau si ibu tak sempat diberi antibiotic tu memang baby akan warded sebab high risk kena infection

6mo ago

InshaAllah. Amiiin

Waalaikumsalam. Alhamdulillah anak saya tak kena tahan. Kami discharged pada hari yang sama. Selalunya yang kena tahan sebab si ibu tak sempat diberi antibiotic semasa labor.

6mo ago

Alhamdulillah.. Semoga baby saya nanti pun tak kena tahan dan sihat2 ja.. Terima kasih kongsi pengalaman

tksilap kalau on antibiotick seminggu jugak la,

Sorry nk tnye gbs ni ape ye simptom die?

6mo ago

Saya tak dak apa2 simptom pun.. Pi hospital sebab sakit perut ja, tapi masa doktor check bukaan tu dia amek vaginal swab sekali, tu yang dapat tau gbs.. Tapi tanya ibu lain, kebanyakan cakap simptom dia keputihan yg banyak atau berbau.. Saya keputihan pun tak dak sepanjang mengandung, urin pn sentiasa normal, tiba2 tau sangkut.. Tak pa lh, hikmah tau awai, boleh doktor ready untuk antibiotik