GBS positive

Salam & hi mummies semua, saya nak tanya, saya 34 weeks skrg. saya ada positif GBS & GDM diet control. Lepas bersalin nanti, ada kemungkinan tak anak saya kena tahan wad? Sbb ada baca2 pengalaman mummies, baby kena tahan sbb nak on antibiotics. Berapa lama ya mcm tu baby kena tahan? Terima kasih #firstbaby

9 Balas

Saya gbs carrier 2018 bersalin normal, sblum bersalin doc cucuk antibiotics utk elakkan baby trkena kuman gbs.. make sure bagitau doc gbs positif, kdg doc trlepas pandg.. baby dok ward dgn mak cuma kena tahan 2hari doc nak pantau nafas baby n so on.. kalau ok boleh balik.. sekiranya baby trkena kuman gbs,nafas laju baru kena tahan nicu utk on antibiotics bergantung pada keadaan baby.. ada 5 Hari,ada seminggu ada yg lebih sehingga tiada kuman n baby sihat..

Dpt tau GBS positive mse 34w juga. Doc tros tulis dkt buku pink, utk alert yg sy kne on antibiotics mse brsalin. Doc bgtau, lps brsalin t, dorg just akn pantau baby skejap utk tgk ada mslh jangkitan or prnafasan ke x..klu ok, baby boleh balik dgn kte. Doc pesan, xyh takot n risau, sbb bende da detect awl, jd nnt mse sy serah diri kt hosp, dorg akn on antibiotics tu n In syaa allah smua akn ok.

sy ank 1st ade gbs.dlm lr msuk antibiotik lepastu bersalin baby masuk nicu duduk dlm incubator skjp utk monitor..esok nye baby dgn mak nye dah boleh discaj..sy bersalin 5ptg..tghry esoknye dah boleh discaj.myb sebb baby ok n katil full kot tu yg klua awal.ank kedua pun gbs n gdm xthu macam mana..harap semuanye ok

Mse sye nk brsalin bru thu yg sye ada gbs positif...doktor ada pesan sblm nk tolak ke LB nnti nurse akn msukkn ubt antibiotik kt kita sampai cukup dose...dan sye dpt ubt yg msuk kt dlm miss v tu...bila sye dkt dlm LB pun sye kne on lg antibiotik...tp sye brsalin secara emergency czer...

Sy pon positive GBS carrier & GDM control. Currently 33 weeks 1 day. Risau jugak sbb tak pasti ap yg perlu buat. Nampak yg reply2 tu tq for sharing. Meaning sblum 38 weeks kena masuk sehari awal utk on antibiotics lah ni kan?

samalah sy pon positif GBS.. anak yg 1st xde kena. yg 2nd ni baru tahu. so Dr selalu pesan kalau ada tanda nak bersalin kena cpt2 pi hospital sb nk on antibiotics at least 4 jam sblm bersalin.

kena tahan wad Almost 1week juga, but Dont Worry everything being well... doa yg baik2 inshaaAllah jgn terlalu berfikir nanti stress.... semoga dipermudahkan...

Boleh Saya tahu GBS tu ape ye? first pregnancy..skrg dh nak msuk 35 weeks..😅 thank you

2y ago

Doc or nurse akn ambil sample dkt bwh. Nnt dlm sminggu kot, klu sy aritu sminggu lps ambil sample kt miss v, dpt kputusan ada bacteria gbs tu.

Maaf nk tanya, mcmna nak tahu ada +ve gbs..Adakah sebab faktor keputihan..

2y ago

Mcm sy kputihan biase je..klu ada pon sikit n jrng2. Tp sbb sy risau, sy bgtau sy ada kputihan byk spy dorg ambil sample..Tgk2 mmg ada. Lps tau +GBS, tros kputihan kluar byk😅