Cuci toilet

Assalamualaikum ibu semua. Ibu semua cuci toilet berapa kerap ye time pregnant? Ada cara senang nak cuci toilet tak? #seriusnanya #bantusharing #firstbaby

8 Balas

Kalau kotor cuci laa .. dlu masa mula2 cangkung la mencuci toilet tu , pastu ni perut dh besar , cuci oakai penyapu keras tu .. letak sabun then gosok2 je pakai oenyapu keras tu .. then settle ,, kalau mangkuk tandas tu guna la berus tandas biasa tu , melainkan lantai dgn dinding guna penyapu keras tu .. takpun guna mop , celup mop guna clorox then gosok2 lantai .. InshaAllah bersih , yang oenting oakai slipar masa cuci toilet tu .. tak elok kn pijak clorox 😊 tapi ikut keselesaan awak laa .. itu apa yg saya buat ..

4y ago

wah baguslah. saya pun takterfikir nak guna mop kat dinding 😂 sebabtu suka tanya tips ibu ibu semua

😅 husb larang saya cuci tandas sbb bau benda tak spatutnya & penat. saya pulak geramm je nk cuci sbb ada daki kotor eeeeee geram haha skrng tgh pantang,still geramm. lepas pantang smua, senang hati sikit buat kerja rumah ni 😙tp still kena tgkkan baby . nasib baik baby bukan jenis nk dukung je. huhu

Time nak dekat due tu memang rajin basuh toilet sbb boleh squat sambil gosok toilet. Tapi babynya taknak keluar pun, cuma time bersalin tu senang sangat, & cepat pembukaan sbb dh terbiasa buat squat.

4y ago

Haha bergantung masing2, saya alhamdulillah okay, tapi saya dulu 1st trimister tak boleh nak bau toilet lgsung, mesti muntah. Start 2nd trimister yg mcm okay, lgpun takut kena induce sbb tu bnyk buat exercise, squat sambil cuci toilet. Time tu pulak mesin basuh rosak, so hari2 basuh baju guna tgn sikit2 tu pun buat squat juga. Tapi hampehh last2 kena induce juga sbb baby tak mau keluar awal 😌. Apa pun, kita buat ikut kemampuan kita mommiess 😉

Dlm seminggu atau 2 minggu skli. Tengok keadaan klu dh kotor, cuci. Skg 34 minggu msh gosok lantai n suka pakai berus yg pegang di tangan tu sbb hasil lebih bersih.

4y ago

Haa sis. Cuci sendiri puas hati. Kdg2 mcm terapi bila dpt gosok kuat2 🤣🤣

37w masih cuci toilet mcm biasa but make sure tak tunduk banyak or lama (takut pressure perut and pernah baca elakkan drpd baby lemas).

4y ago

tulah sis. saya pun cuci toilet guna berus tangan. banyak tunduk. risau juga dengan baby. bau clorox pun satu hal juga

spray clorox dlu biar sejam n bru tonyoh. kotoran snang tggal and tgn tak pnat nk tonyoh.

4y ago

owh. sy mmg ltak clorox je. so mse sntal nnti tnaga xbyk pkai.:)

hari2 cuci baru tak letih 😊

4y ago

Hehe..nanti kalau lambat cuci jadi payah nak cuci😂

up