Persediaan untuk bersalin

Assalamualaikum ibu.. nak tanya persediaan bersalin kena sediakan apa ya.. boleh tolong listkan untuk barang baby dengan ibu sekali tu.. saya ada siap packing baju baby.. takut ada yang tertinggal.. paling lama duduk dekat wad berapa lama ya.. week ke berapa nak kena siap kan semua barang tu.. and berapa ya kos kena bagi hospital selepas bersalin (berkemungkinan bersalin hospital kajang).. saya tak ada pengalaman nie first time saya.. mohon tunjuk ajar ya ibu ibu.. #firstbaby

5 Balas

Yg lain2 ibu lain dh jawabkan.. sy jwb yg belum ter jawab.. sy siapkan barang labor room dan hospital waktu 25-27 weeks. dua2 anak2 saya, sy stay hospital 3 hari. 1st baby bersalin pramatang (33weeks), hari ke 3 sy discharge dan baby masih kat NICU waktu tu. Anak 2nd, hari ke 3 sy discharge, dan baby pun discharge sama saya (lepas bersalin, baby ditahan kat NICU jgk, lahir cukup bulan tapi baby tertelan meconium) Dua2 ni bersalin kt gov hosp (Hospital Melaka), 2016 dan 2017. 3 hari saya kt hospital dalam RM 70 - bayar kalau sy x silap. Wad kelas ke 3 (biasa). Barang2 lain klu ada terlupa atau perlu blh minta tlg husband hntr waktu melawat. Barang kemas simpan baik2 dkt rumah. Cash kalau risau mgkn perlu bawa rm 10-20 shj ke (saya sendiri tak bawa cash) Semoga di permudahkan mommy 😄

2y ago

sy pn bru lepas brsalin hosp Melaka.. kos skrg dh RM 80 sis..

kalau baju baby bawak xcukup, kat dlm wad ada sediakan baju & bedung baby. packing baju, seluar, pampers, bedung, sarung kaki tgn baby dlm 1 plastik utk bg kat nurse dlm labor room je. hari2 lain xyah packing set2 pon. dulu saya buat mcm yg org ramai share dlm fb tu day 1, day 2. xberguna pon tips tu 😂 sbb baby sehari mau 2 3 pasang baju tukar, sbb berak kencing telus. maklumlah 1st time 🤣 cari panties yg pakai buang je senang, darah bnyak kdg smpai telus. jgn beli pad yg jenis sarung mcm panties, kalau bersalin normal susah nak buka2 waktu doktor nak cek luka. beli pad biasa je yg plg besar. sebelom ke hosp, buka siap2 subang, rantai, gelang segala perhiasan. saya dulu kene beranak mengejut. sebelom turun labor room baru nurse suruh buka. habis hilang 😅

2y ago

Kan, sy dulu pun pernah hilang barang kemas. Excident.. mamai2 kan.. nak xray semua kena buka.. dy soh buka barang kemas.. pastu tangannya pgg tangan kita letak semua dalam plastik kononnya. Kita ni tadi percaya la.. da selesai nurse cakap da letak dalam beg tangan. Sekali balik check tak ada, lesap my barang kemas. Kejadian berlaku tahun 2013. Apa2 pun sebelum ke hospital pastikan semua barang kemas kita da tanggal siap2.

paling lama ddk ward 3 hari kalau czer. barang baik siapkan awal. saya haritu tak expect bersalin awal langsung tak bawak apa² gi hospital. masuk ward bwk fon n charger je. esoknya dah besalin baru husb dtg hantar baju 😂. seb baik ada baju spital 😁. anggaran kos bersalin kalau htar normal bawah rm100 (2019). czer ±rm200 (2022). tak sure lupa tanya husb. yg pasti bawah rm300 😄. mcm saya baru ni bersalin baby prem 35w. baby dlm nicu sebulan kos warded baby rm100+. sangat murah sampai husb terkejut biar betul harga tu. ingat ribu² dah sbb lama dlm ward 😂

Hi, semoga mmbntu. Brg bby - 4 set baju seluar booties mitten, kain bedung (in case), pampers. Brg ibu - buku pink, ic, cash dlm tgn, powerbank, 1 set pakaian tudung utk discharge, stokin, toiletries undergarments, maternity pad, selipar, termos (air panas) & botol air. Klu bsalin normal sehari di hsptl, czer 3 hari. Tp if bby ada mslh, ibu kena stay. Nti dktr akn advice sama ada ibu blh balik dlu or tak. Brg blh prepare start 3rd trimester. Kos bgantung pd method bsalin & jika anak kena tahan wad (normal / czer)

2y ago

Cash dlm tgn tu incase awk nk minta tlg nurse belikan mknan or apa2 keperluan.

Semoga lebih clear ya puan.