AIR KETUBAN KURANG

Assalamualaikum... Ibu-ibu semua Nak tumpang Tanya, saya pregnant 31minggu 4hari,doktor sah kan air ketuban saya kurang, apa Cara nak tambah air ketuban kita yea.

15 Balas

Saya baca komen ramai sarankan makan tembikai but ni untuk yang ada masalah air ketuban kurang je tau. Kalau ikutkan yang takde masalah ni ibu pregnant tak digalakkan makan banyak tembikai sebab tinggi gula tambah tambah yang ada potensi diabetes tu lagi kena elakkan. Saya baca kat nutrition tracker dalam apps ni boleh tengok apa boleh makan apa tak boleh makan 😊 nak makan apa apa kena pantau atas masalah dan saranan doktor masing masing ya everyone 😊 semoga dimudahkan di kemudian hari nanti ❤

Haritu sy mcm tu jugak masa dekat klinik kesihatan.so sy pergi hospital untuk double confirn alhamdulillah bacaan air ketuban ok. Ramai kawan2 ckp makan tembikai banyak2 blh menambah air ketuban.mungkin boleh cuba

5y ago

Oh mcm tu..hurm

Kadang2 dokter x scan betul2 bah itu.. Hri tu pun dokter ckp mcm tu masa pregnant anak sya no 3 ni..tpi skali masa nak bersalin tu kembar air plk sya. Habis air ketuban keluar, bru rasa sakit nak bersalin..

Makan buah sengkuang n minum air kelapa...amalan sye mase ngandung anak sulung..tp air kelapa jgn kerap sangat...klau buah sengkuang hari2 xpe...skrng sye tengh merasai nikmatnya loya n pening2...baby 10week😘

5y ago

7bln keatas elok...klau bawah 7bln sesekali bolh...

Sy msa ank first air ketuban kurang...36weeks masa tu..trus induce..tkut bby lms..prnh tnya doc mcmna nk tmbah air ketuban tu..doc pon x pasti..huhu..

5y ago

Sama lah mcm saya Tue, bila tanya doktor jawapan doktor kata terpaksa lah operation. Tue Jew jalan terbaik, tapi saya kesian baby baru 31minggu 5hari

makan tembikai ngn air kelapa..air masak pon minum juga..dokter scan sy byk air ketuban sbb slalu wat air jus tmbikai

Doktor suggest saya untuk makan buah tembikai dan minum air 2L sehari

Mcm mana boleh kurang ye? Ada tanda2 ke? Or keluar skali dgn keputihan? Confius😨

4y ago

takda tanda. dr akan scan and ukur air ketuban tu. kalau keputihan tu benda lain. mungkin bakteria. yg tu pn kena check utk gbs.

Pernah leaking tak dear sebelum ni? Ni first time doc cakap air ketuban kurang ke?

5y ago

So kne operate ke dik? Awl lg tu. Akk yg 33week ni pun risau

Minum air kelapa. Sy terlebih air ketuban sbb suka sgt minum air kelapa