Cara atasi kebas tangan

Assalamualaikum Ibu-ibu semua, Ada yg pernah mengalami kebas² tangan & Jari bengkak (saya search ni gejala syndrome carpel tunnel). Boleh tahu macam mana nak kurangkan kebas² ni? kebasnya jenis tak berkurang walau dah tuam ,letak minyak angin, diurut. Lagi terasa bisa di hujung jari waktu baring. Dah seminggu alami gejala ni membuatkan saya susah tidur.

16 Balas

sama kes dgn saya.. tp saya da bersalin bb da nasuk 3bln setengah. alhamdulillah kebas pulih selepas CL dtg urut kan tgn. dia ade cara urutan untuk masaah karpal tunnel ni. cube tgk youtube dan kena rajin2 buat urutan tu ye.Masa kebas ni hb saya mmg mencanak naik 180-190 .. CL cek leher kata urat sya x tegang dan sya xde simptom darah tinggi. dgn berkat beliau alhamdulillah kebas saya mula surut slps kali petama urutan dan hilang selepas genap 7 hri. CL kata bkn kapel tunnel tp masalah kolestrol tggi hehehe

saya lepas bersalin baru kurang kebas dia, masa mengandung buat apa pun still kebas teruk, diurut makin kebas and sakit.. skrg masih ada rasa kebas tp tak seteruk masa mangandung, tgn dah boleh genggam, hujung jari dah boleh rasa teksture sikit. baby skrg dah sebulan.

masa saya dulu, doctor suruh makan pil calcium carbonate dengan vitamin D, selang berapa hari okay dah... makesure jarakkan pengambilan 2 jam antara makan nasi dgn mkn pil obimin/iberet/zincofer

sy juga mengalami kebas tangan dan jari tgn bengkak dihujung kehamilan.. cara sy ialah tidak terlalu fokus pada kesakitan tu dan urut2 sndiri je 😅 alhamdulillah hilang lepas bersalin..

sy pun Penh kena ...memg sakit sagt ..nk gengam tgn pun xleh...tdo memg xbole sakit ..kebas jer ..skrg dh bsalin...hari ke20 alhamdulilah dh ok sikit cuma hujung2 jari je maseh kebas ....

sy kne masa pregnant anak first. x blh nk genggam jari,rasa sakit..hari2 paksa jgk genggam jari time duk rileks2..rasanya pas bersalin dlm 3 bulan jgk hari betul hilang..

sy pn rase mcm 4 bln ke atas dlm 2 bln kot. pastu nurse ckp biase tapi Dy tye sy minum susu x. kna minum susu byk . susu yg Ade kalsium . cntoh susu HL dia bg cntoh. .

2y ago

*sy pn rase mcm tu

sy pun alami benda yg sama, boleh try search video exercise tgn utk syndrome ni..sy try buat tp memang sakit tak hilang sepenuhnya, just dpt kurangkan.

2y ago

terima kasih ya atas info...😊

saya carpal tunnel dari bujang time preg lagi teruk . pastu saya buat fisio. baik buat appointment awal , saya sebelum buat fisio tidur pon takboleh

Sy alami juga, tapi selalu kena time tidur, sedar2 dari tidur je jari jemari dah kebas. Gerak2 kan tangan sikit pastu hilang sndiri.