Perut mengeras

Assalamualaikum ibu-ibu. Saya nak tanya,normal tak 36w dah start sakit pinggang dan pagi ni dah 2kali membuang. Perut rasa memulas nk membuang jer. tapi takde cramp perut ke apa. Rasa contraction ni macam mana? Lain ke dgn perut memulas? #firstmom

4 Balas

saya first baby mmg rasa memulas plus cirit birit, sampai da takde benda nak buang, still rasa memulas tu. pagi tu kebetulan appointment kk, tanya nurse, dia suruh monitor je, kalau consistent rasa memulas tu mungkin contraction la. sy download apps utk monitor nampak trendnya from 30min sekali, jadi 15min sekali, jadi 10 min sekali terus pegi hospital. Check da ada bukaan, tengah malamnya bersalin dah so ibu boleh try monitor rasa sakit tu dulu

contraction tu sakit yg makin lama makin kerap.. tp sakitnya cam perut mengeras n kt bwh rasa pressure.. cthnya kalau sblum ni selang 1/2jam, lama² jadi selang 15 min, makin turun jadi 10 min n boleh jadi 5 min.. kalau xtentu selalunya braxton hicks.. tp kalau sakit teruk mcm nak teran pastu hilang kejap 1/2 jam kejap 5 min pastu naik balik 15 min, & x rasa pergerakan better gi hospital.. sbb last baby saya meninggal contractionnya mcm tu..

1mo ago

Insha Allah sis. Semoga dipermudahkan urusan bersalin kali ni ya. Semoga dua dua ibu and baby selamat dan sihat. Sama usia kandungan kita 33minggu

Sye bru nak tnya soalan sama,skrng pun 36week mula mula lps husb prgi kerja dlm pkul 5:30 mcmtu sye plak tk dpt tdur tba tba pkul 6 perut mengeras and sakit bawah perut smpai ke pinggang 15min skli sye layankn je sbb masih boleh relax sakit dia,jadi sye paksa tidur bila bangun hilang dah sakit pstu mlm dtg balik tpi tk sakit mcm contraction sgt bila dia gerak pedih bahagian vagina tu mcm dia nk keluar sgt

2mo ago

Sis pergi hosp tak?

Contraction ni beza dgn yg lain, kekerapan selang beberapa minit yg sekata. Pantau kekerapan tu. Normal je 36 w sakit pinggang.