Kiraan awal kehamilan

Assalamualaikum .. harap ada yang bole jawab soalan .. saya first period last period 14/9 ..sy mmg jenis period x menentu..kemudian sy buat upt pada 30/10 digital keluar 1-2 mcm tu soalan saya mcm mana saya nk kira sy hamil berapa minggu .. bila cek dekat doc pada 3/11 masa scan doc kata x nampak apa2 lagi mungkin sebab baru .. bila menggunakan apps ni saya letak tarikh yg period tu dia kira da 8weeks jadi sy keliru dekat situ..

1 Balas

Waalaikumsalam. Puan mcm sy la kiranya, period tk teratur jd tk boleh kira dr last period. Mcm sy, 3 minggu (29/4) lepas first UPT (7/4) sy buat baru nampak kantung size 5 minggu. Sedangkan kalau ikut tarikh period, sy sepatutnya dah 8 minggu lebih masa tu. Cadangan sy, puan tunggu 3-4 minggu dr first UPT untuk scan confirmkan pregnancy. Sambil tu monitor ada turun darah ke, sakit perut yg lain mcm / teruk dr senggugut biasa. Boleh bykkn berehat juga klu risau. InsyaAllah nanti scan dh boleh nampak 😊 Sbb bila period tk menentu, waktu subur / lekat pun mungkin jd lebih lambat dr jangkaan. Kalau nak mudah, boleh minta doktor check beta HCG. Boleh tau anggaran berapa weeks pregnant juga.