Baby jarang menendang

Assalamualaikum and hai skrg sya dah 34 weeks, sejak semalam kick baby x sampai 10 dalam masa 12 jam. Sya tau kena gi hospital untuk scan tapi rezeki xde lagi😔. Minum manis semua yg boleh buat dia aktif x jalan. Sya cuba suluh kat perut ade juga dia gerak tapi sya x rasa. Risau kat baby. Harap dia baik² sja kat dalam ni#ingintahu

23 Balas

Sye kan sis dulu nurse suruh kick. Sye kick time nak appointment je sebab sye bekerja.Macam sye mengarang la kick tu, jangan tiru tau. Tapi kalau malam bby aktif. Pagi sampai petang tu sye macam tak rasa sikit. Alhamdulillah bby lahir sihat dan cukup 40w. Rupanya lahir lahir bby suka tido je sampai la skrg umo 5m. Tak kacau langsung, letak je dia main sendiri, nangis time lapar je. Mommy pun tak stress 🥰

4mo ago

Eh kalau tetiba jadi jarang tu kena pi hosp la awk

Tolong pergi hospital terus sis kalau kick tak cukup. Kawan saya baru kehilangan baby dia sebab melambatkan pergi hospital. Bila sampai hosp dr dah marah2 kenapa baru pergi masa tu. terus czer dan bayi mampu bertahan 2 hari sahaja sebab dh berak dlm perut. Sedih sgt. Tolong jangan ambil ringan benda2 mcm ni sis. Semoga dipermudahkan urusan aminn 🤲🏻

4mo ago

Amin. Sis dh pegi hospital ke tu? Tolong pegi tau. Usaha untuk baby sis 💪🏻

Better pegi hospital trus sis, ble la hospital pantau pasang ctg smua tu, sya hari tu demam, batuk n selesema, makan ubat yg buat mngntuk baby jd kurang gerak, sya x tenang trus g clinic n clinic refer to hospital.. lepas admit 1 malam, pasang ctg smua tu bru nmpk baby sbnrnya aktif cuma dia pun terkesan dgn ubat tu

4mo ago

Boleh je. Terpulang pada awak.

Pergi hospital ni bukan kira ada rezeki ke takda rezeki sis. Mmg kena pergi dah sebelum rezeki kt dalam perut tu pergi selamanya. Maaf cakap lah sebab dah banyak kes baby tak cukup gerakan tp mommy lewat ke hospital then tak dpt diselamatkan

tak perlu g klinik yg berbayar.. terus ke PAC gov je sis tak perlu byr.. 34w tu tak lama je sis nk jumpa baby, takkn nk biar mcm tu je.. jgn fikir pnjg terus buat keputusan segera untuk keselamatan baby, jgn menyesal kemudian hari sis.

4mo ago

😭😭😭😭😭

pergi hospital trus..xperlu pergi klinik berbayar pun ...yg penting anak dalam perut tu selamat....ada sebab pentingnya nurse kk sruh kita pantau gerakan baby dalam perut ..xboleh amik ringan kalau baby kurang gerakkan...

Apa maksud sis nak pergi scan tp rezeki takda lagi? Direct emergency tkde sampai berpuluh beratus macam swasta pun. Kan nurse dkt kk selalu remind tk ckup kick/ bleeding ke apa ke direct emergency terus.

Pegi je sis,sya bru je balik hospital,wlpn gerakkan cukup 10 tpi sbb baby pergerakan dia tidak terlalu kuat tu sya decide pegi,dkt situ nnti doctor akn buat ctg n scan,lagipun doctor & nurse akn pantau

Time cek up dkt klinik misi xda cakap ke kalau bby kurang movement,bleeding dll kena terus pg hospital??? Setau sy kalau pg hospital xda apa2 byrn utk ibu mengandung kecuali warded.

4mo ago

dalam buku pink ada info ni. Rajinkan diri untuk baca ya😊

klu nmpk movement dari perut tu masih dikira as kick ya. 34w bby dh mula rapid growth dan padat kat dlm. dia stretch bdn pun dikira as movement.