NAK TIPS cepat bukaan

Assalamualaikum hai mommy nak tanya mommy² ada tips cepat bersalin .. sy risau esok dh cukup 39 minggu tak ada satu pun tanda² nak bersalin 🥺 #firstmom #seriusnanya #firstbaby #ingintahu #bantusharing

2 Balas

Sy baru bersalin 11/9 skg tgh berpantang. Sy buat mcm2 exercise utk bukaan cpt buka tp hampa, sehari sebelum due kena serah dri sbb sy gdm on det xboleh overdua. Doc check xde bukaan langsung, lastly sy tawakal n redha apa yg Allah mudahkan utk sy. but no worries lepas dia selok nk cek jln tu dlm masa yg sama dia dh bantu bukakan jln. Sy sepatutnya induce esok subuh due date tu tp xjd sbb dh buka 3cm alhamdulillah. 9am 11/9 masuk LR, cek dh 3cm lebih, pun sama masa seluk tu dia bantu buka jln juga. Kul 12 dah 5cm dh rasa nk putis pinggang jd sy ngereng ke kiri bila rasa contractions sy push pelahan2. Klu baring tegak jgn teran masa belum full takut koyak jd sy ngereng ke kiri. Mmg kejap sgt jln buka nurse dtg check dh terkejut nampak rambut suruh push terus alhamdulillah 2.38pm selamat bersalin bb 4.02kg

banyakkan berjalan, banyakkan naik turun tangga, senama kupu² tapi jangan sampai letih ...rehat ja kalau penat lepastu buat balik bila free...and kalau boleh kerapkan bersama suami sbb air mani tu yg membantu memudahkan proses bersalin in shaa Allah.