Pregnancy Announcement

Assalamualaikum. Hai mommies, sy nk tanya korg announce pregnancy dlm usia kandungan bulan ke berapa ye? ☺

28 Balas

Sy terus bagitau bila dpat clearblue 3 . Masa tuh 5w. Sbb prnh keguguran. N sy ulang alik rumah mertua n rumah mak sndiri. Kami belum ada rumah sendiri. Mmg dua dua rumah sy jaga. Kemas rumah masak segala benda. Once tau preg sy terus inform n stop buat kerja rumah yg beberat. Taklama pastuh alahan masak plak. Skrg masih gilir gilir cuma akan buat bodoh jelah duduk melepak dlm bilik sbb alahan teruk, mood mmg kacau habis, rasa tak suka jumpa org, pening muntah sepnjang masa. Takboleh makan. Apape sy lapar mntk suami je sbb rumah mertua wajib nasi n lauk. Sy takleyh telan nasi. Mak mrtua mmg takkan masakkan khas utk sy. Rumah mak sndiri baru bebas sikit sbb mak sndiri masak berlainan selain nasi. Ataupun sy order panda je

bgtau husband lepas tau upt +ve. mak dgn kakak n bff sy pun tahu juga. lepastu pergi scan, 2 kali baru nampak heartbeat. da nampak heartbeat baru bgtau family mertua. tp suruh rahsiakan dulu dari makcik2 lain. sbb masih fragile. masuk 3 bulan, baru bgtau makcik2 belah mertua. tp belah sy, mmg sy tak cerita pun, sampai la diorang nampak sendiri perut sy. adik beradik sy yg lain pun sy x cerita. mak yg cerita. sbb anak buah da ramai. so rasa biasa je. haha. tp family husband baru sorang je cucu. jd excited lebih sikit. dgn boss sy bgtau awal, sbb da start buka buku. n sebaiknya bgtau awal2 sbb nak elakkan dari keje berat2. annoucement kt medsos tu terpulang pd awk. sy tggu 5 bulan baru post gambar. hehe ✌️

sy masa dpt tahu pregnant, terus sy dgn suami pergi scan dlu confirmkan. skali dah 17week rupanya. sbb sy period je mcm biasa jdi mcm terkejut dedua doktor ckp dah 4 bulan lebih kandungan. terus bgtw family sndri dgn kawan2 baik je. org lain sy x bgtw smpai skrg. post gambar pun tak. sbb nak elak penyakit ain, nak elak ad sahabat2 yg terasa nmpk kita mengandung. sbb dlm circle sy ramai yg ttc, jdi sy x post gamba sbb xnak ad yg sedih tiba2

sy inform husband bila upt +ve. usia kandungan 6 weeks. husband pun tak percaya waktu tu. tergerak hati nk buat upt sbb period lewat 9 hari. selalu kalau lewat, sehari dua je.. parents dapat tahu waktu usia 9 minggu. adik beradik dan yg lain tahu sbb anak no 2 kantoikan. kebetulan ada makan² dekat rumah mak. lepas solat ramai², anak no 2 buat pengumuman "dalam perut mama ada baby". 😅😅 waktu tu kebetulan semua senyap..

Kalau saya , suami dan keluarga je thu dulu , tp sbb kn saya kerja agak lasak saya terpkse bgthu boss saya .. tp kawan2 saudara mara saya tk bgthu sbb masih awal , da cecah 5 bulan 6 ofcos dorng akn perasan perubahan kita kn .. itu saya laa sbb tkot manusiaa ni kdg2 ad yg hasrat dngki tk nk kita bhgiaa .. saya pernh kena so saya trauma .. itu saya laa ..

once dapat tahu pregnant saya terus bagitahu husband. masa tu week 6. bagitahu parents dan bff dalam week 8. kawan kerja x bagitahu kalau x tanya. terpaksa bagitahu boss masa week 12 sebab dah start pergi check up. saya x plan nak announce kalau org x tanya. tapi rasanya selepas 3 bulan dah ok nak announce.

2y ago

husband tau bila upt +ve.family tau lepas double confirm dgn doktor 5w.boss tau bila dh start buka buku pink.kwn2 mana yg tahu je tahu.skrg dh 7bulan,org nmpk perut tanya baru mereka tahu

tak announce,tp keadaan masa tu,dgn loya,demam,muntah,pening,buat kerja langsung tak boleh,mmg yg mengenali semua assume saya mengandung walaupun time tu sye menafikan...bru 7weeks mse cek upt kt klinik sebab alahan teruk tu😂

family bagitahu terus lepas bagitahu husband. mintak tolong doakan yang baik2. bos and kawan kerja pun terus bagitahu sebab saya kerja selalu ot. jadi saya bagitahu sebab nak excuse tak boleh ot. bff bagitahu lepas scan.

petang tu buat upt malam terus bagi tahu suami . family tahu lepas buat buku pink tapi adik no 2 tahu seminggu awal sebab dia dtg rumah, anak sulung pi kantoi kan bg tahu . lain² tak bagi tahu kalau diorg tak tanya .

bgitau suami dlu, then bru fmly..nk buka buku baru bgtau mmbr opis..mna yg sy update kt ig story hny org selected je yg tau..🤭 xnk la kecoh2 sgt..stakt mmbr rapat n fmly trdekat je buat masa skrg nie..