D&C??

Assalamualaikum hai. Maaf sy nak tanya bg sape2 yg ade pengalaman miscarriage. Ceritanya mcmni, sy confirmed miscarriage kelmarin & doc bg tempoh 3 minggu utk turun sendiri. Tp mlm td sakit yg teramat sangat. So sy ke hospital. Doc tarik keluar baby. Cuci. Tp sy x sure prosedur tu dipanggil d&c or bukan. Sbb sy x dibius ape2 pon. Sakit sgt2 masa doc tarik tu. Skrg masih rase sakit, lemah bdn dan tengah berpantang. Mohon sape2 yg berpengalaman share sikit ye. Pleaseeee. Tq #firstpregnancy

12 Balas

Kalau tak de bius, tak de masuk bilik OT room bilik bedah..tu namanya ERPOC, cm sy 1st dorg akan masuk dalam ward pakar sakit puan, masuk dlm bilik procedure, pukul 12 pakar korek sbb tlg kuarkan tp tak habis..dorg ckp nk buat D&C tp tak sempat..dr pkol 12 smp ke pkol 3 sy tanggung sakit teramat sgt smp tak hingat dunia..sy minta ubat tahan sakit, dorg injection kat punggung..masa tu sakit sgt jugak tp kurang sedikit sbb mamai n panas je badan, mcm org mabuk, pkol 5 sy masuk balik bilik procedure, atas katil org buat scan TVS, TAS sume tu tp tak masuk OT room..dia korek lg skali, alhamdulillah sume keluar..ya Allah..lega dia mcm nak buat kenduri..baru sy dapat bersihkan diri..

4y ago

Sy pon baru baca.. ERPOC pon di bius tapi tp tak tau nape tak bius..patut la ada nurse tye sy, ada bius ke tak..sy ckp tak, pastu diam..haha..tp yg pasti cungkil2 korek2 ni dipanggil ERPOC, ni kaedah dlu..skang dorg guna D&C lebih selamat sbb di vacum.. kandungan dorg buat ERPOC ni 10 minggu ke bawah..ni yg sy baca td pasal perbezaan ERPOC dan D&C..hehe

Saya pernah dnc, saya di bius tidur. doc cuci guna vacuum dan akan masukkan ubat kecut rahim lps prosedur. Lps tu akn di provide ubat antibiotic utk mkn. Setahu saya ada gov hosp yg tak bius masa proses dnc. Awk ada dpt bill lps buat prosedur tu? Sbb nak makesure awk dpt prosedur apa time tu. Tapi bg saya better awk pegi hospital balik, if takut awk pg klinik swasta. Kalau bleeding teruk n byk sgt takut efek lain. Kuatkan diri awk, takut mmg takut tapi ni utk kesihatan kita dan rahim kan 🙂

4y ago

Haa ye. Sy pon kena inject kt punggung utk kecutkn rahim. Tp mase byr xsure sbb suami yg byr.. Tu la psl. Rsenye mcm kena menyerah semula ke hosp ni. Seramnyaa.. Btw terima kasih ya. Doakan sy semakin sihat.

Saya pun penah d&c, masuk bilik bedah utk cuci, doktor bius separuh badan, mmg x terasa sakit langsung.. lps cuci pun x rasa sakit.. sebelum msk bilik bedah pun kena puasa dulu.. Tapi kawan saya, dia cakap doktor korek2 melalui bawah utk cuci, tanpa bius apa2. Sakit macam nak mati katanya 😬 katanya doktor guna besi panjang utk korek.. maybe procedure lama, skang dah guna vacum

4y ago

Ye sy kena yg mcmtu tanpa bius. Sakit teramat sgt. Lps prosedur siap drh terlalu bnyk abis bsh kain dan menitis kt lantai. Sy pon pelik, ada baca psl d&c dibius. Tp klu yg sy kena tu x bius pon. Sy pkir tu mgkn bkn d&c wlaupon hampir sama. Or mgkn juga doc buat prosedur d&c cara lama sbb sy dtg tu sy da tumpah drh n contraction teruk kot n perlu kluarkan bby segera. Wallahua'lam

D&c doctor bedah pstu bg bius.. Dia korek2 dinding2 smua.. Mcm sy dlu, sy xnk d&c.. Sy nk tggu sndri.. Masa kluar kantung tu mmg sakit sbb ada contraction.. Turun drah ketul2 yg lain sakit jgk tp x sesakit contraction.. T sy xrasa mkin hari mkin sakit.. Maybe sis masa period senggugut kuat? Atau sis ada infection sbb lama sgt kantung kt dlm badan?

4y ago

Seramnya dgr rahim kena buang tu 😥. Sy ni da refer hosp smula. Doc cek rupenye still ade lg sikit dlm rahim. Settled d&c harini. Hmm

Xsilap sy d&c dr akan bius. Patient pun kena puase sblm dnc tu. Sy missed miscarriage. Tp mintak balik sbb xnak cuci n dr bg 2 weeks. Sy berurut n minum air lengkuas n air kelapa. Mmg lambat dia turun sndiri. Mase nak kua kantung mmg sakit sangat2. Alhamdulillah mase scan rahim dh bersih.

4y ago

Ni xbius pon doc selup tarik gtu je. Oo air lengkuas mmg bole mnum utk mudah turun ke. Sy haritu doc mmg bg masa 2 mggu. Tp esoknya tpkse g juga hosp sbb terlalu sakit. Rupenye tarik tu lg sakit. Rase xnak dah g jmpe doc. Traumaaaaa

Walaikumsalam. Sa pernah.2 Kali . Tp jatuh sendiri Kat rumah. Tak dicuci sebb doc scan dah bersih.complete miscarriage. Kandungan yg kedua tu doc bagi Masa 2 minggu.tp dlm msa seminggu gitu dah keluar sendiri.

4y ago

Alhamdulillah mudahnya urusan sis gugur. Lega la kan bile die turun sndri.

Akhirnya.. Warded juga utk d&c esok. Rahim xclear btl lg. Hmmm. Moga dpermudahkan urusan esok😢

4y ago

Aaamiiin jazakillahh....

Takziah sis. Sabar byk2 ya. Insya allah ada pengganti yg lebih baik. Selamat berpantang ya

4y ago

Amin

Klu sakit x hilang. N makin sakin p hsptl. Tkt ada sisa tertinggal.

4y ago

Ok mmg nak kena g hosptl dah la klu mcmni gayanya. Sedihnyee. Takot pon ye.

Itu dikira gugur normal. Kalau d&c kena masuk bilik bedah.

4y ago

Ooo mcmtu ye. Tp sakit die smpai harini xilang lagi. Makin hari makin sakit. Hmm.. Normal ke. Nak g hosp takot dah tkaot kena selup kot bawah lg. Huhu