Tips ajar / pujuk bayi berjalan sendiri

Assalamu’alaikum & good day to all awesome mommies out there 💪🏻🌟 Alhamdulillah anak dh 1 tahun lebih Tapi x mnunjukkan keinginan nk berjalan sendiri Kalau ajak dia ‘tatih’, ikut mood; ada hari dia nak, ada hari dia nk merangkak ja Meniti semua ok; dia masih perlukn objek / perabot sekeliling utk berdiri / berjalan Mostly akn merangkak kalau nk p mana2 Kalau berpaut kt Ummi dia, mau lah berjalan beberapa langkah, then akn merangkak balik (mmg laju bab2 merangkak 😅) Ada tips utk ajar & motivate dia utk start berjalan? -selain menggunakn walker (sbb saya baca penggunaan walker x bagus utk baby 🤔) Terima kasih in advance atas jwpn & perkongsian tips 💖 (Still waiting for that first steps 🥹) #ingintahu #firstmom

7 Balas

1. Selalu bawa dia pijak permukaan yang berbeza2 seperti rumput, simen, pasir dan lain2 supaya merangsang otot kaki dan minat dia untuk memijak. 2. Selalu berlari2 atau acah-acah kejar sewaktu dia bertatih atau keluar ke taman/ jogging bawa dia. 3. Pakai kasut depan dia dan pakaikan dia kasut cantik2/ menarik/ berbunyi yg dapat menarik perhatian dia untuk gunakan kasut dan berjalan. 3. Pakaikan pelindung kepalaa supaya bila dia jatuh sewaktu berjalan dia tak merasa sakit dan tidak trauma untuk berjalan lg

1y ago

Wah byk tips 🤩; ok noted, insyaAllah blh cuba praktikkan 👍🏻👌🏻🤲🏻 Terima kasih ya puan 🙂🙏🏻💖