Double Confirm Pregnant

assalamualaikum gaiss sy nk tye..kalau 5 minggu nk double confirm pregnant..blh ke pergi klinik utk scan?sbb kt upt naik 2 line

2 Balas

Waalaikumsalam. Ikut pengalaman sendiri, sebaiknya tunggu anggaran dah 8 minggu baru pergi scan. Selalunya 5 minggu ni awal lg dan boleh jd usia kandungan sebenar tk sampai 5 minggu pun, jd bila scan tak nampak. Ada doktor yg akan ckp "takut luar rahim je ni" so nanti timbul rasa panik tk memasal.

2y ago

Yup, betul, kalau rasa diri berisiko, lg elok pegi klinik awal. Mcm sy recurrent miscarriage, doc pesan tahu je pregnant cepat2 gi klinik.

saya pergi buat scan walaupun baru 5 minggu 2 hari. Ad jugak kawan saya yg scan 5 minggu dah nampak embryo. Tapi risikonya bila scan awal2 ni bila tak nampak apa yg kita nk akan jadi panik utk minggu2 seterusnya