Ubat gigi berflourida untuk kanak kanak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera mommies..saya ingin bertanya..mommies2 yang ada anak yg sudah ada gigi ( terutama anak 1 tahun ke atas ) pakai ubat gigi yg macamana ya untuk anak2 mommies? Yang berfluorida ( ubat gigi orang dewasa ) atau ubat gigi tanpa fluorida ( ubat gigi khas untuk kanak-kanak yg diperbuat dari sumber boleh dimakan ) ? Sebab saya ada terbaca yang ubat gigi kanak2 menyebabkan gigi cepat rosak. Apa pendapat mommies? Adakah ubat gigi berfluorida selamat untuk kanak2 ? Sebab ada kanak2 yang belum tahu cara untuk meludah selepas gosok gigi. Risau kalau fluorida beri kesan kepada kesihatan anak jika tertelan dengan kerap.

Ubat gigi berflourida untuk kanak kanak
1 Balas

Biasanya ubat gigi kalau tertelan tiada masalah, utk permulaan biasanya kita hanya ajar cara memberus nanti bila dekat 1 peringkat baru kita ajar dia cara guna ubat gigi