Penyakit Enzima dan athma

Assalamualaikum dan salam sejahtera, mohon pertanyaan kepada anda semua, bagaimanakah cara penjagaan kanak2x yg menhidap penyakit enzima? X kisah lah dari segi makanan, ubatan,sabun dan sebagainya... Kepada anda yg berpengalaman, mohon share perkara tersebut... Terima kasih.

1 Balas

Waalaikumussalam. Boleh join group fi FB pasal excema. Ada doc yg boleh explain based on keadaan kulit anak. Anak saya Start dari umur 4 bulan, kulit pecah kering berdarah, masa tu susu badan memang saya tak minum susu lembu n produk bersusu, soya n makanan berkacang. Lepas 6 bulan anak saya cuma makan sayur, ikan/ayam/daging dgn nasi kosong. Sy lebihkan ikan sbb ayam buat dia gatal. Buah2 pun kena bagi. Banyak benda kena cuba. Sejak umur 7 bulan anak checkup pakar kulit HKL. Pakai aqua cream utk mandi n lotion, sbb kulit sgt kering kena pakai sabun yg berminyak sikit dan lotion kena yg tebal jenis krim supaya tahan lembap lama. Baik tanya doc kalau ada benda taktau atau takut cuba