Demam Dan Selesma + Batuk

Assalamualaikum dan hello mums. Ada tak mums yg tengah pregy then suddenly demam panas dan selesma? Klu ada, mums pnya tndkn slnjutnya apa? Adakah mums terus ke hospital atau just tngu smpai demam n selesma tu hilang. #1stbaby

12 Balas

Dah pegi hospital n kena tahan 1 mlm. Demam msh ada. Selesma n batuk pn still ada. Dr x bnrkn blk slgi nadi kita tinggi. Nadi over 100 mmg akan kena pantau. Takut ada efek dkt baby. InShaaAllah akan lebih berhati-hati. Nk kluar rmh pn takut. 😅 Be aware dgn siapa kita jmpa. Kdg2 org lain sakit kita tak tau. Last2 kena dgn kita.

Sy hari kdua trus g hospital sbb x tahan sgt smpai je bhgian kcemasan tnggu giliran lpas tu dia check dmm 39.6, jantung laju 144 trus zon kuning kne amik darah.masuk air x than rse bisa2 bdn lpas sejam dua alhamdulillah okay, kurang rasa sakit dgn dmm jantung pn normal balik.Tp tu pn ambil smnggu lbih baru pulih btul2 .

Awal pregnant dulu ada jugak demam & panas badan, selsema & batuk. Sekarang demam&selsema dh ok cuma batuk on off on off. Adakalanya sampai terkencing dlm kain akibat batuk. Saya minum madu 1 sudu sebelum tido. Alhamdulillah dh makin kurang. Mungkin sis boleh amalkan juga

4y ago

Wc dear

Demam direct g klinik atau hosp. Kite 2x demam masa preggy. Btw preggy digalakkan ambik vaksin influenza. Sbb kalau sakit tkdelah sakit truk sgt. Kite pn bru tau 😭 ptut lah sakit smpai ke tulang rsanya. Ambik vksin kt klinik swasta je kk xde

Sy hr tu demam,slsema + batuk msa 34w trus pegi emrgncy sbb dlm msa yg sama perut mngeras.. lgpun x brani nk makan ubat smbarang.. kena tahan wad 3hr dorg pantau jntung baby n dmam ibu smpai trun panas..

4y ago

Btl.. Sy pn kena tahan. Dh tak boleh tahan. Hubs pn dh risau. Trus bwak pegi emergency. 😊

Kalau sy mse cek kk...mmg nurse pesan awal2 dh...kalau demam cepat2 g kk atau spital utk pemeriksaan lanjut..sbb die kate risiko pada baby jugak kalau ibu demam

Sy baru rasa ala2 nak demam..sakit tekak..selsema batuk skit2..tp bdn blm panas.. ms awal2 dlu demam juga tp nurse ckp klu lebih dr 37 ke atas terus g klinik..

4y ago

Ok tq sis😊

Sy kne dmam, batuk penat yg truk.. Ulang alik ke emergency dan klinik.. Akhirnya, sy ditahan wad slama 4 hri krn disahkan asma dan nadi laju

jumpa Dr...kalau Dr sahkan demam biasa, sy try mkn madu+lemon+air suam...

4y ago

Okay sis. Nty sy try

Make sure refer doc sis. Skrg mcm2 penyakit ada.

4y ago

Okay take care ya ♥️