Darah nifas, normal atau tidak ?

Assalamualaikum dan hai mummy's semua. Saya nak tanya, normal atau tak darah fresh keluar balik pada hari ke 57 lepas bersalin ? Sebelum tu cuma keluar darah coklat dan kuning je sikit² serta perlu pakai pantyliner je. Ni dah 3 hari kena pakai pad dan perlu tukar 2-3 kali dalam sehari, saya confuse. Esok dah hari ke 61, dikira istihadah atau macam mana ? Kalau setakat keluar coklat sikit² tu make sense laa, ni darah fresh. Saya ada tanya nurse yang jaga setiap kali check up tu kat wasap, cumanya dia belum reply. Thank you semua yang respon

5 Balas

Thank you semua yang respon. Saya dah pergi hospital dan check. Dr refer gynae dan dia diagnose as period. Fuhh lama betul bertapa kat hospital tadi, dari kul 4 petang sampai 12 malam

mcm sy, 15 hari lbh kluar sisa nifas, kuning2. tup2 hari ke 45 tiba2 dtg period sbb tiba2 rasa mcm sngugut, sakit kepala dan pinggang. bau dan warna period😂

2mo ago

Saya perasan banyak sikit dari biasa. Tapi bergantung pada orang kot. Hormon lain² kan

dah start period kot. Macam saya dah start period , sebab warna dan bau darah period. Hari ke 42 lepas bersalin

2mo ago

Saya fully bf juga, sebulan habis nifas, datang haid setiap bulan

Darah fresh tak normal. Ada makan/ minum Jamu / makjun / herba bagai ke

2mo ago

okay baik. Terima kasih

Darah keluar Hari ke 61 tu istihadah