Vitamin C

Assalamualaikum. Boleh share tak ibu mengandung kat sini amalkan vitamin c apa ya sepanjang preggy? Yg mana paling ssuai?

11 Balas

Vit c boleh membantu penyerapam khasiat dgn lebih baik. Dan membantu immune system. Jgn tggu sakit baru nk makan vit c. Sy makan vit c Shakelee. Kalau rasa tak dapat vit c secara natural (buah buahan dab), boleh amek yg supplement

Doc kata kalau ibu selalu selesema bru dia cadangkan vit c..kalau tak memadai makan buah je..n makn pil tg klinik bg tu sbb dlm tu da ada semua vitamin n mineral yg ibu perlu..

5y ago

Btul. Nurse pn ada ckp cmtu ms mula2 sy preggy dlu. Batuk selsema nurse suruh mkn vit c yg 500mg. Tp sy xmkn pn. Byk mkn buah je. Alhamdulillah lepas tu sepanjang preggy smpi bersalin mmg xd batuk selsema dh.

Saya mkn vitamin c 500mg, doktor kata boleh makan asal makan stu biji sehari saja. Now sy 18weeks.

Sy makan buah yg ada kandungan vit c sahaja. Xberani nak ambil lain2 melainkan vit dr kk.

Waalaikumussalam.. sy mkn multivitamin iberet je, dlm tu dh ada 500mg vit c

5y ago

Hb sy xpnh bawah 11.. tp mmg sy ambil iberet bila masuk je trimester kedua sbb xleh go dgn obimin.. multivit yg lain pn ada iron (utk tmbh hb)..

Sya mngamalkan vit C shaklee dan mngamalkan mngambil minyak kelapa dara....

saya cuma makan buah buahan yg ada vitamin C saje 😊

Saya makan Vitamin C Shaklee

Boleh Cuba Ni

Waalaikumsalam. Saya makan vit c yang kk bagi je sis.