Bantu Sy

Assalamualaikum.. Bayi sy sush utk buang air besar.. Kdg2 smpai 3 Hari.. Tpi kalo dia membuang Ari ke 3 tu mmg byk yg amat.. Apa perlu sy buat utk bayi sy buang air besar secara normal.. Sbb sian tngk bayi sy xselesa kalo membuang.. Mohon bntu pd IBU yg berpeglaman

1 Balas

Berkemungkinan besar bayi awak sembelit tu, baby normal berak 1 hari sekali, kadang2 ada yg 2 kali dgn najis yg normal & dia mesti kerap buang angin dlm sehari, perut pun mesti tak kembung. Kalau awak bg susu formula je, lebih baik tukar susu, kadang2 susu formula ada yg tak sesuai dgn penghadaman anak. Kalau awak bg bf campur susu formula better awak gi hospital mintak doktor check keadaan anak awak

4y ago

Kerap kentut tu bagus. Kalau dia tak berak lagi minum bf berkemungkinan dia belum dpt susu yg cukup sis. Bagi sekerap mungkin, sbb bila awk bf directly awk tak tahu bpe byk amount susu yg masuk dlm bdn baby awk. Lagi bagus kalau awk rajin pump susu byk kali, 2 jam sekali pump & freeze kan. Nt baby nk susu letak dlm botol, kalau baby tak cukup tambah lagi. Jd awk lebih jelas baby awk dpt bpe byk amount susu. Awk pun bykkan makan oat, milo & sup daging campur lobak putih nanti susu awk jadi lemak berkrim & baby awk pun akn rasa cepat kenyang in shaa Allah