Baby Kurang Menyusu

Assalamualaikum. Baby sy lagi 3 hari nak masuk 5 bulan. Tapi dah seminggu dia kurang menyusu, baby fully fm. Hulur dia botol, dia main2 je puting tu. Kadang dia tak nak, dia nangis, tolak puting guna lidah dia. Sy paksa juga kdg, dia minum juga. Tapi tulah risau, semalam dua kali muntah susu. Baby 4-5 bulan mmg kurang menyusu ke? 😭 Harini nak g klinik, luah kat sini nk tahu siapa yg ada pengalaman mcm sy juga, mcm mana mommies atasi.

1 Balas

sama la, masuk je 5 bulan terus xnak minum, and tambahan xnak tidur. luah dekat nurse KK, dia suruh gi jumpa dentist untuk check samada anak nk tumbuh gigi or ada ulser. so bila jumpa dentist, everything normal, dentist cakap bila bayi masuk 5 bulan tu normal dia mcmtu. ada time dia akan durang mnyusu sebab mata dah boleh nampak btul2. so dia tend untuk main lebih. and just always offer susu pada bayi. tapi pastikan semua okay la like perut okay, kencing berak okay. kadang2 menda tu trigger bayi punya selera.