Bayi 8 bulan selsema

Assalamualaikum.. Anak sy 1st time selsema dan dia x nk mnum susu langsung.. Dia cuma mnum air putih shja. Sy da bwk ke klinik dan doktor bg ubat sterimar nose hygiene baby. Alhamdulillah doktor ckp xde bnyi kahak dlm paru2 dia n dia cme selsema je.. Cuma sy agak risau npe di masih x nk susu.. Ade x mommy yg bole shre pngalaman bayi selsema.. Terima kasih.. 🤗

8 Balas

Mcm kite adult. Kalau x sihat mmg kurang makan. Mcm saya anak saya demam saya mesti akan buat bubur ayam. Letak kaki ayam dalam bubur tu and reneh lama sikit. Then bagi ubat ikot saranan doctor tu. Jgn skip time. Kalau die mention every 8hour kene consistent. Even lepas 8jam tu pon pukul 3/4 pagi saya bangun bagi ubat jugak. Susu saya x paksa die minum byk. Tapi saya cuba buat suam suam sikit. Klau hidung tersumbat kene la sedut hingus tu. Ade special tool utk sedut hingus. Huhuhu tu based on experience. So far anak saya baru skali demam selsema .

waalaikumsalam. mcm kita yg dewasa la sis. klau tengah tak sihat takde selera. baby pun mcm tu. just continue bagi ubat seperti yg doktor sarankan. alternative lain lebihkan masakan yg byk cecair cnth mcm sup ayam,sup singo pear.

dia susu botol ke ? selalunyaa bayi tanak susu botol bila dorng selsema . klu susu bdn sllunya takda maslah lagi kuat susu adelah ..

anak sye pernah kne selsema 2 kali masa 3 bulan dgn 7 bulan tapi alhamdulillah susu dia ok cuma masa 7 bulan tu dia kurang makan je

Beli ni spray kat hidung ka.. Mesti cepat baik.. Baby sye pun sama la hari tu.. Saya pakai ini 2 kali sehari terus hilang..

sy suggest beli losyen youbaby, atau pun cfrub.. berkesan alhamdulillah..

Normal baby tu kalau Dr cakap xde pape

dia xselesa hidung mungkin.

4y ago

kan..maybe kena bersihkan hidung sblm bg susu or makanan