Menagis Berlarutan

Assalamualaikum. Anak saya baru berusia sebulan lebih. Kerap menagis dalam tempoh yang panjang siang hari dan mlm hari . Sudah berlarutan 2 minggu. Sehingga 1 hingga 2 jam tanpa henti bila menagis. Bayi saya akan berhenti menagis bila dye sudah terlalu penat menagis sehingga tertidur. Adakah ini normal?

14 Balas

Waalaikumussalam, sis saya rasa anak sis kembung perut 😰. Saya pernah experience anak kembung perut. Masa dia umur 2 bulan lebih. Sis cuba ikhtiar bagi dia gripe water. Untuk baby 1 - 6 bulan bagi 5 ml je. Dosage dia pun ada kat belakang kotak. Saya ikhtiar bagi anak saya gripe water ni masa dia kembung perut. Alhamdulillah, tak lama lepas tu dia sembuh. Kalau sis breastfeed anak, sis kena jaga makan. Jgn mkn makanan yg bersifat sejuk atau angin. Lain baby, lain ketahanan badan dia. Macam saya, punca anak kembung sbb saya susu kan dia lepas makan seulas nangka. Anak saya punya menangis, menjerit2 sampai satu rumah dengar. Lepas tu susah nk di tenangkan. Sis boleh juga cuba sapu minyak Yu Yee kat perut baby. Tu tips kakak ipar saya. Dia kata anak dia paling sesuai minyak Yu Yee.

2y ago

saya bagi sehari tu je. lepas dia dah tak kembung perut, saya dah tak bagi.

Kdg2 sakit perut.. ikut logic sains, bby menangis sbb lapar, sakit perut, x selesa lampin, mengantuk... kalau x oke cuba tukar minyak sapu kat perut tu... cari minyak yg serasi ngan bby unt hilangkan sakit prut.. pendapat sy la.. Sy pernah jadi sbb bg susu badan, ada hari tu sy makan roti ngan nutella... nutella ada kacang.. kalau mkn benda kacang2 ni efek bby kembung perut... keesokan hari tu bby akan menaghis ronta2... mcm sakit... tendang2 kaki... bila sy tlg burpkan at least kurang la bby sy ngahis..

Mungkin baby perut kembung kot. Sis cuba jaga pantang makan. Kadang kita tahan, baby tak tahan. Lepas tu tiap kali susukan, pastikan sendawakan baby. Lepas tu rajin2 sapukan minyak telon dekat perut baby, tapak kaki & kat ubun2. Cuba tengok ubun2 baby ada macam tenggelam sikit tak? Kalau ada, perut kembung tu, saya sapu minyak telon.

Mil sy ckp...ikot ckp org dulu..klu bdk kerap ngis..kdg2 sbb kita tanam uri tu slh step..tnpa brdoa..mngkn jgk nma yg kita bg tu xssuai .mngkn dlm prt kita pgg nama lain..bila lahir kita tkr nma lain..tu mil yg ckp.xtw btl x

wa'alaikumussalam, anak menyusu badan ker atau susu formula? jika susu badan ibu kena jaga makanan cth spt santan dan sbgnya..takut anak kembung perut... atau klu susu formula cuba tukar mungkin x serasi

Cuba check, takut perut dia kembung. Dulu anak sy mcm kerap kembung walaupun dah burp selepas minum susu. Doctor bagi ubat colic. Okay sikit jarang dah nangis terus and memang terus boleh dgr dia kentut

Fuhh.. Pengalaman anak sulong.. Sekali kena sawan tangis... Dari dlm pantang ptg je menangis smpi la mlm, bila dh penat tertidur.. Smpi usia 4 bulan atau 5 bulan mcm tu laa.. Dia stop sendiri..

4y ago

Sawan tagis disebabkn ape ye sis?

Selalu bacakan Al fatihah, n 3 kul kepada bayi.. Dan pasang surah2 lazim.. Inshallah bayi kurang menangis

Follow page baby language. Kat sna baru sis akan faham kenapa n bagaimana nak handle. Sabar ya sis.

baby sy pon cmtu...kdg2 xtau dh nk buat cmne....hurmmm