Bayi menangis setiap malam 😩

hai assalammualaikum, anak lagi beberapa hari nak masuk 2 bulan 🥹 kenapa eh? setiap malam mesti anak menagis merengek, dalam jam 8-11 malam gitu 😩 kita kesian tengok dia menagis, hm saya sampai taktau kenapa, tukar pampers dah, cek kembung pun okay, sebab asyik kentut dan berak 🥹 kadang-kadang stress dibuatnya 😭 #firstmom #bantujawab

8 Balas

sis dah cek ke ni smua.. 1. perut kembung 2. lapar 3. pampers basah 4. urut badan & kaki 5. bedung 6. white noise 7. mengantuk 8. badan gatal2 9. mandi utk dia rasa selesa 10. bilik terlalu panas 11. bilik terlalu sejuk brdasarkan pengalaman sya yg anak dah dua ni, klu masih meragam jugak, tu tanda beralih bulan sis.. try gendong2 dia.. bawak dia keliling dapur ke, bawak ambik angin kat luar rumah.. pastu bawak dia masuk bilik balik.. kadang kena buat mcm tu baru dia lega.. ataupun, mandikan dia.. kadang baby ni dia nak rasa selesa tu.. kadang tu jugak sebab dia nak mengempeng tau.. dia x leh tido sendiri.. dia nak mengempeng badan / pacifier sabar ya mommy, fasa ni akan berlalu

3mo ago

kalau mcm baby saya pun mcm tuan post jugak cuma dia nangis tengah malam pukul 12 sampai subuh, boleh ke bagi mandi?

sis boleh follow tiktok baby language solution.. banyak ilmu tentang nak tidur kan baby.. saya anak dah 4 pun peel semua lain²..lepas follow dapat la ilmu baru.. salah 1 nya kena tahu alat tidur untuk anak... bedung + white noise + hayunan .. saya mula2 taknak ajar anak buai.. tapi lama2 mental koyak tak cukup tidur , malam je menangis sampai pagi.. nak urus abg2 sekolah.. saya masuk je buai dapat la buat kerja & urus anak2 lain.. sis boleh cuba jugak teknik tidur kan cuddle cure.. hope dapat membantu..

Ya Allah sis sama tapi baby saya pulak siang dia meragam taknak tidur dekat bawah nak kena dukung 24 jam 🥹 Mak nya pun dah tak rasa tangan. Kadang tu nak marah dia rasa mcm give up betul 🥹 Kita kesian tgk dia mcm penat nangis kan. Mmg clueless betul apa lagi tak kena 🫠 Harapnya cepat la berlalu fasa niiii mommy stressss 🤣

4mo ago

Sama 😭😭😭

Sama ank sy..seminggu lepas lahir.. Beza nya waktu jek.. Ank sy strt jam 12tghmalm ketas kdg sampai subuh baru tdo.. Mcm2 sy buat.. Sampai tukar tempat tdi dr tdo dlm bilik terus tdo kt ruang tamu.. Stress tau.. Sampai nangis2.. S3b baik la ada mak.. Kalau x.. Xtau apa jd.. Tp sekarang alhamdulillah baby dh ok..

Sama la kita , my baby letak je nangis, dlm tidur pun merengek nangis. Saya fikir sbb beralih bulan tapi kadang anak kita ni high demand pun boleh kira juga.

Sama hm, hopefully kita sama sama dapat solutions.

maybe growth spurt ...