Eczema & Asma

Assalamualaikum.. Ada x mommies yg alami? 1) Anak saya 1 tahun 8 bulan, masih belum pandai bercakap (means buat ayat lebih dari 1 patah perkataan) 2) Umur dalam 1 tahun 6 bulan, tiba-tiba naik merah2 cm ruam kat leher, kepala, pelipat tangan n pergelangan tangan. Ada refer doc n doc kata kemungkinan eczema. Doc just advise make sure kulit lembap, x kering n jangan bagi berpeluh. So, malam tido akan buka aircond sebab tak nak dia berpeluh. Memang kalau buka aircond, dia tido nyenyak.. Aircond x buka, dia akan berpeluh n tergaru2 pastu merengek. 3) Sebaliknya, terjadi hal lain.. Semalam pengasuh maklum anak cam semput, nafas turun naik.. Mungkin kesan dari pakai aircond.. UMI RISAU TAK TAHU NAK BUAT APA? Harap mommies penah alami bole share pengalaman. TQ

35 Balas

ank sy pn da msuk 1thun 9bln. kmaren p klinik appt dia n nes tnya da pndai combine pktaan x.. my girl blm lagi bckp 2 patah combine tu masi satu satu pktaan. trus la kna cop speech delay. sdgkn doc sblm tu kata klu gg lmbat tmbuh mmg lmbt ckit bckp. ank dia pn cmtu katanya. so kompius jgak. wlupny girl blm combine pktaan tp dia kuat bckp dgr bhsa bbynya tu..byk pktaan da bole sbut n knal cma combine blm lagi. itupn dkira speech delay ?