anak tantrum

assalamualaikum.. ada tak ibu2 kat sini ada anak tantrum teruk ? bole tak ibu2 kat sini share pengalaman mcm mana nak handle anak tantrum.. sy ada anak 2 tahun bila dia tntrum berguling , tarik2 rambut.. kdg rasa stress jugak mcm mana nak handle.. kalau dibiarkan dia tarik2 rambut byk sgt..

2 Balas

Saya ni anak Sndri xsmpai lagi 2 tahun, tapi pengalaman jaga anak buah.. tantrum smpai baling2 barang n rebahkan badan ke belakang. Selalunya bila dia buat perangai, saya akan biar dia lepaskan emosi dia dlm 5min cmtu. Nangis la puas2. Then baru saya dtg dekat grab lengan dia n peluk smbil gosok blkng dia.. saya xckp apa. Biar dia mengamok smpai dia Sndri cold down..ikutkan Mula2 xtahan stress mcm nk dicubit pun ada. Tapi anak orang. N budak lagi yg xreti nk ckp. Biar jela.. if sis ckp dia tarik rambut. Sis peluk dia smpai tgn dia xlh move. Baru pujuk dia,panggil nama dia. Now anak buah dah 4years. Xda tantrum. Jadi budak baik n dgr ckp dah.

try biarkn dia..