GDM (KENCING MANIS) BACAAN TURUN NAIK

Assalamualaikm saya ada masalh gdm bacaan tak tentu dan doktor sarankan untuk masuk 38 minggu saya kena bersalin awl dari tarikh sepatutnya saya takut nnti bersalin awl tu bersalin czer kalau bleh sya nk bersalin normal ada tak sama mcm sya

5 Balas

Awak GDM on diet atau GDM on medication/insulin? Mommy with GDM on Diet boleh bersalin ikut due kecuali atas sebab2 tertentu baru akan di awalkan bersalin. Mommy with medication/insulin perlu serah diri pada 38 weeks. Awak tak perlu risau, maksud bersalin awal tu maksudnya pregnant mom akan melalui process induce. Induce ni pelbagai (belon, pill, iv drip). Czer hanya akan dilakukan jika pregnant mom ada komplikasi.

5mo ago

ya btl tu. sy pn sangkut gdm so doc adviced on diet dlu. tp baru 2x amk bacaan dlm masa 2mgu, yg jm11 pny dpt 7.1 pula & doc ckp tinggi sikit. dia bg masa 5 haru utk cek bacaan semula nak tgk mcmana kalo masih tinggi kena on ubt katanya. so far bacaan ok la tp xtaw apa doc komen sb sy cuma wasap bacaan pd nurse je sb bkn hari appt sy.

ank 1st ke? sya ank no 2 ni klu blh nk ceaser je..pengalaman melahirkn yg pertama buat sya trauma..sakitnya..xtaw nk ckp..mula2 doc suruh sya pilih nk normal ke ceaser..sbb sya ada msalah..sya pilh normal..xsgka sakit bersalin mcm tu sekali...klu la sya taw ,rela sya pilih ceaser..2tahun lpas..ni bln 2 bersalin lagi..tp kerajaan xblh nk pilih2..hadap je la

sy pon awal pregnant da sangkut GDM..awal pregnant sy on diet..tpi skrg kne on ubt plk..skrg sy pregnant da 32week ..kne serah dri 37week dkt hspital..doc bgtau kne paksa bersalin sbb kencing mnis on ubt klau on diet bole tggu 40week..hrp di permudahkan kan la sgla urusan..

sama la sis , sy bru kena on ubat masa 30w😂 kena serah diri masa 38w nanti huhu . semoga dimudahkan urusan kita . dulu gdm diet controll ja , skrg ni gdm on ubat huhu

5mo ago

tu lh insyallah moga dipermudakan lh urusan kta nnti aaminn

Czer ke normal ke dua2 sakit sis 😅 jgn terlampau fikir sgt.. If serah by 38weeks tu gdm on meds la tu.. Sy dulu gdm on diet control 40weeks serah diri..