Gdm-Kena makan ubat kencing manis.

Assalamualaikum, hai semua nak tanya..sy gdm baru2 nie bacaan setiap pagi akan mencecah 6...Sekarang dah 22 minggu..Dokotor ada bg ubat kencing manis..kena bersalin 38(serah diri) mnggu..kalau sy x ambik ubat tu tp nk kurangkan makanan, try cuba control sendiri..ada effect ke kt baby..sebab sy taknak effect nnti kalau makan ubat kencing manis nie....#bantusharing #mommybuntu #jangandibully

1 Balas

Pada sy bila doktor dah bgi ubat tu, makan je la. Sbb nya memang puan kawal makanan yg masuk dalam badan puan tapi puan tak boleh kawal berapa banyak yg masuk dalam badan baby. Kalau puan kurangkan pengambilan makanan, baby kurang nutrient. Kita nak elak drpd risiko baby besar atau lebih teruk lgi, baby lahir dgn kencing manis. Boleh bincang dgn doktor utk info lebih lanjut ye puan