Macam mana nak bukak buku pink ?

Assalamuaikum, saya nak tanya macam mana nak bukak buku pink yaa boleh tak mommies yang dah lalui fasa ni comment sikit, sebab plan nak bukak dekat Kk tapi takut la kalau dtg sana ttbe nurse kat sana bebel lebih2 pulak kalau tak standby apa2 🥲🥲#firsttimemom

8 Balas

selalunya untuk first time buka buku pink nurse akan tnya: 1. dah scan kandungan? dah confirmkan dengan doktor kandungan dah berapa minggu? 2. kalau smua ni dah buat, nurse akan check tarikh bila both of us free untuk bukak buku. tak selalunya pegi terus bole bukak buku. time ni bila nurse dah bagi tarikh booking, tanya terus apa document sy kena bawak nnti ? dan berapa jam total nak settle so that kita ready fizikal dan mental. banyakkan bertanya kalau nurse tu mood okay . nurse sy siap jot down atas kerja document yg perlu di bawah serta phone number beliau, in case tak jadi datang boleh terus wssp dia untuk ambik tarikh lain. 3. Antara dokumen yg diminta: -sijil kawen -ic pasangan dan kita -record vaksin (tengok dalam mysejahtera je) - bil elektrik untuk tengok alamat rumah

kalau saya hari tu, walk in ja. nurse akan bagi surat makmal, check upt. lepas tu result test upt akan dihantar pergi bilik nurse ikut zone. tunggu je depan tu sampai nurse panggil. mcm saya haritu ada lambat sikit buka buku pink (12 weeks) sbb urusan perpindahan negeri dan cuti raya. so far nurse okay, next day dia suruh datang balik utk buka buku cause nurse yang jaga kawasan saya tidak bertugas hari tu. cuma perlu bawa photocopy ic, sijil kahwin dan gambar suami/isteri ja. 2pcs each. lain² kkia, lain permintaan nya.

klau malas berulang takut dokumen tak lengkap, elok call tanya dulu. cari kkia yg memang kawasan awk,xboleh langkau masuk kwasan org lain. lepas tu setiap kawasan perumah ada nurse2 bertugas,jd masa call mesti depa akn tanya awk dduk mana. lepas tu depaa akan bgtau la apa nak kena bawak,nak jumpa siapa ka apa.. dapat date terus je p klinik bwak apa yg depa mintak.

Kat tempat sy, kena call dlu KK/KD, info nk buka puku pink.. nanti dia bg tarikh & masa utk buka buku pink, biasa bukak buku sebelum 12w. Doc yg perlu sy bawak , copy sijil nikah & copy ic suami isteri.. Hari masa buka buku pink tu.. siap sedia la.. kena ambil darah, air kencing..check hb…etc…

Pergi KK yang cover kawasan tempat tinggal awak, nanti nurse akak ckp procedure mcmana. Ada klinik yg kena amik tarikh dulu, bukan datang terus blh buka buku pink. Jd awak pergi dulu kk untuk tny prosedur. Sebab nnti akan ada senarai dokumen yg awak kena fotostat dan bawa masa nak buka buku pink.

W'salam. Sis boleh bgthu sekali kk di area mana. Mana tahu ibu2 di sini ada pengalaman. Sebab KK saya tak minta apa sangat pun, bawa IC je. Lagi 1, elakkan berfikiran yang -ve. Kalau rasa nak cepat boleh cuba call atau walk in untuk tanya.

1y ago

KK area ampang, kl

tak perlu risau☺️. nurse tak bebel pon awak. awak call kk yg berdekatan tmpt awak. tanya procedure mcm mna. apa perlu bawak. ada kk yg boleh walkin ada kk kena wt appointment dulu.

ckp nak bukak buku pink