Ubt Zincofer

Assalam..nak tnya..sy buka bku hritu nurse kk bg ubt zincofer tp hb sy ok 11.9..sy tkut munth nurse sruh mkn mlm sblum tdo..sy dh try mkn mlm sblum tido n dh try tips dgn air oren sunquick dn limau tp still lps bbrpa mnit munth xsmpt nk pjam mta lg..prnh lps mkn tu trus tido tp trjga buang air kcil tetap akn munth jgk..lps dh munth tu sy jd xboleh tdo sbb berangin dan nk sendawa xboleh time baring, rsa mcm trsekat nfas tu..dgn bau besi karat..? jd skrng nk tnya pndpt ibu2 ptut ke sy stop dlu zincofer dn tukar mkn iron+folic jnma nutrilite (yg ni sy mkn msa awl khamilan sblum buka bku pink) sementara tnggu next checkup untk inform nurse tukar ubat atau call nurse trus untk inform...next checkup sy awl bln 1 ni..skrng kndungn sy 15w.. thank you kpda yg respond.. #firstmom

49 Balas

sye pn x sesuai zincofer... muntah2... sye tukar iberet n maklumkn pada nurse yg jage kite... nurse okey je... sye mkn iberet pagi 2jam sebelum sarapan... dgn air limau kasturi atau limau nipis...

sy first² obimin ..lepas tu tukaq zincofer okay je..lepas tu msuk beberapa mgu trrus tak okay ..keja muntah je ..trus sy stop zincofer...cuma sy tak ambil apa² ubat ..minum susu efertyy je ..

sy mkan ganilia, sb yg lain semua muntah pening. sblom tukar mkn ganilia sy tanya nurse dulu. nurse ckap boleh baru mkan. Alhamdulillah lpas mkn hb smua elok. xda muntah, pning2 yg teruk .

sama mcm sy pregnant anak first.. trok muntah sampai x ada isi dah perut nie.. kali nie anak no 2 DR bg sy Eberet.. Alhamdulillah ok cuma HB x naik².. sampai sy mkn 2 biji.. bru naik..

saya makan 2 jam selepas makan sebelum tidur dengan air sejuk..kalau still rase muntah lepas mkn,boleh tukar ke iberet folik tapi ikut pada nasihat doktor dan misi

sy masih amalkan zincofer ugk tapi sy jarak 2 hingga 3jam memang makan akan rasa nk muntah lama² ok...kalau xserasi boleh bagitau misi kak or doktor...

bagi sy boleh je teruskan iron yg sedia makan ok sebelum ni. anak anak sebelum ni pun sy teruskan dengan iron shaklee sy ambil sebelum mengandung

saya Pon makan zinkofer makan time btol2 lapar..lepas makan xde pape insyallah...tp xmkn perut mmg akan xsdp..so jgn lewat makan..

saya masa mula2 aritu makan awal pagi tapi setengah jam lepas tu muntah. lepastu tukar time makan sebelum tidur. barulah ok.

sama mcm sy .. tak boleh makan zincofer .. gi kkia mintak tukar ubat .. dpt iberet .. alhamdulillah .. bdn boleh terima ..