CRAMPS ( KEKEJANGAN )

Assalammualaikum smua...nak tumpang tnya.ade x mommy2x kat sini yg selalu cramps?usia kandungan 29weeks..asal bangun je,msti cramps area betis dan paha? normal ke?

17 Balas

masa nk bangun tu, slow2. jgn bangun mengejut. Kalo kaki start cramp tu, tegakkan kedua belah kaki selama beberapa saat smpai hilang rasa sakit. Itulah petua yg saya buat kalo kna serang cramp. sakit kt betis tu, urut. kalo x urut sakit betis.Urat jd keras

normal sis. sy pun selalu cramp. doc ckp kalsium kurang sbb kalsium dah bahagi dua kpd ibu dan baby. kena minum susu or yogurt. kalau x suka minum susu, cari kalsium pil dkt farmasi. itu yg doc kkia nasihat kt sy.

normal.. nurse ckp kurang kalsium.. minum susu sis.. pastu sebelum tidur sapu sikit minyak panas dkt kaki dan pakai stoking.. alas kaki dgn bantal ke bagi tggi skit dan darah lancar

normal je cramp...tp sy jarang cramp, skali kne 3 4 hari baru surut sakit...hehe...kdg2 tgh sedap mengeliat kaki terasa sket2 urat nk tertarik terus stop mengeliat...😁

Thp ni kita akn lenguh2 bdn..secara x sedar kita nk betulkan bdn kita ertikata lain nk menggeliat lah..hati2 jgn luruskan kaki ketika geliat tu..krem betis..

😅 don’t worry mommy, biase je tu cume kene amik kalsium same ade pil dr doctor ataupun kene minum susu lebih.

Normal sis... Sbb berat makin naik kan... Sy dulu tiap2 mlm bgun terkejut sbb kejang... Sakit sgt... Tdo tggi kn bantal ye

Saya pulak tengah tidur. Salah mengeliat je terus cramp. Sakitnya sampai tak blh tidur sampai pagi😔

normal tu. kna mkn vitamin kalsium utk elak cramp. Sbb baby dh serap kalsium dr mak dia.

Saya pun macam tu jugak tapi tak kerap .. tidur kena berselimut & tinggikan kaki