Diabetes Waktu Kehamilan Yg Pertama?

Assalammualaikum /Selamat ptg Mommies ? maaf sy soalan tentang diabetes di waktu kehamilan. ? -ada sesiapa yg boleh share pengalaman tak? -makanan yg perlu diambil. -perlu insulin/mkn ubat klinik. Terima kasih & take care Mommies semua? Semoga dipermudahkan Segalanya.Aamin.

1 Balas

saya dulu gdm juga, diet control.. mulanya kena insulin tp sy minta utk diet control dulu. lgpun bacaan bsp dah x tinggi . kurangkan makan minum manis, makan nasi portion suku suku separuh, .. masa sy kena gdm dulu sy amalkan air lemon panas, air barli tanpa gula, bendi, epal hijau, semua ni boleh turunkan gula dlm darah. alhamdulillah dpt bersalin secara normal.pd week 39 4 hari secara normal, contraction 24 jam. berat baby 2.96kg. 6 minggu lps bersalin minum air gula , dah xde kencing manis.

5y ago

Alhamdulilah, Terima kasih atas nasihat, sis Insha'Allah sy akan cuba control diet, sbb klu boleh x nk terus insulin sampai bersalin nanti. Harap2 sy dpt control GDM sy ini. Doakan yg baik2. Aamin.