Minggu ke berapa scan lepas tahu pregnant

Assalammualaikum. Saya nak tanya bila waktu sesuai untuk scan kandungan selepas tahu kite pregnant? Sebab saya selagi tak scan macam risau sebab ad terbaca org pregnant luar rahim ke apa 😔 Please advise. Sekarang dah 5 weeks 3 days #Alhaamdulillah #firsrttimemum

11 Balas

if period awk jenis regular, 4weeks pun boleh nampak dah wlaupun sekadar titik kecik. klau period jenis tak regular agak susah sikit. pregnant luar rahim boleh cari simptom nya. ada sejarah pregnant luar rahim ke??

3y ago

Betul. Mcm sy sblm ni priod tak teratur so kiraan pn lari. Skrg dh 6weeks 6days tp baru nmpk kantong kecik jee. Lagi 2weeks bru repeat scan. Doakan saya ♥️

sya scan 7w da ade kantung n heartbeat bby daa. Kalau nak scan , bole je g scan sis dkt klinik luar, if x nmpak scan dkt perut , doc akan cek dkt bawah scan utk cek bby dkt rahim or luar.

skrg boleh je, klu nk tau dlm atau luar rahim.biasanya nmpk kantung je.itu normal, 8w ke atas biasanya baru nmpk janin & heartbeat baby.

kalau puan nak tahu kantung ada luar atau dalam rahim, boleh je nak scan skrg. saya scan masa 5 minggu.

8week dah boleh scan sis.. niyy sy punya scan msa 8week.. Alhamdulillah dah nmpk kantung and janin 🥰

dah boleh scan in shaa allah dah boleh nmpk kantung nya

Sya scan waktu tu lambat haid dan tau2 dh 6 weeks

Sy scan 6 week..nmpk kntung n heartbeat.

7w dah boleh scan.

8w ke atas