TEGUR TAPI ULANGI

Assalammualaikum . Saya cuma nk share story . Saya stay dgn mil . And dia suka sgt suap ank saya makanan yg bby tk boleh makan . Ank saya dah 9bulan hari ni . Everyday saya study bab makanan ank , saya msakkan yg berkhasiat , ikut step by step . Lagi2 anak saya bru discharge kes jantung berlubang & anemia . Drah dia still kena jaga sebb selalu drop thats why saya slalu nasihat org lain jgn bg ank saya mkn . But mil saya ni tk mkn saman . Smua benda dia nk suap . Dia kata "sikit je" . Oneday , dia bagi tepung talam . Seblum ni dia bg , sy da nasihat jgan bg sebb lepas dia bg tu ank smbelit . Bru ni dia bg yg pulut bwah tepung tu pulak . Masatu saya sibuk masak didapur dia bg ank mkn pulut tu . And bila ditanya dia kata "bagi sikit je nk rasa , sebb ank tgok je" . Saya ckp tkbole bg dia yg tu seblum ni pun da smbelit . Esok tu , saya wsap dia sebb dia kelua keje . Saya bgtau baik2 ank saya berak berketul2 , lpastu trus cirit bnyak kli ulang alik tandas . Kentut je nangis . Saya nasihat baik2 saya kata ank baru je sihat sebb tu saya jaga bab mkanan dia sebb bila dia sakit , saya sorang yg jaga . Dia terasa n ckp mcm2 . Suami saya tahu , dah bergaduh . Dgn adk bradik smua masuk cmpur sbb mk dia bgtau . Saya cuma tegur tknak dia ulang lagi . Salah saya ke ? Ank saya meragam dri lahir smpai 7bulan . Skang 9bulan . 2bulan je saya betul2 dpat rehat sikit . Dia meragam teruk hari2 . Bila org buat mcmni smpai ank saya sakit takkan saya nk diam pulak ? 😪

10 Balas

lain kali sist..kalau mil suapkan lagi anak sist..bgi tunjuk krtas tntg skit anak sist tu dkt mil ..sruh baca dan hadap krtas tu..kalau xfhm..bwa dy ajak jmpa doctor..kalau xfhm jga..bwa dy pgi kburan baby..ckp kat dy" anak sy tu cucu mil,knpa sngup bwt mcm tu sdangkan anak sy ada msalah kstan ..sy xnak ank sy skit lagi lpas ni..kalau mil nak bwt jga..snggup ke mil tngok dy dkt sni nnti(kubur)" ..try hard sist..cuba semampunya...that ura child..must protect she/he..kalau nak anak sist hdup shat wal afiat..jgn hdap dgn muka serba salah dkt mil dan ipar2 yg lain..hdap dgn brani dan tegas..bcoz u need and wnt to protect urs own child..please..take a note..use urs own mama power to handle and settle with them..biar gduh je..asal jgn anak kita merana..

saya lagi susah. sy menghadapi benda sama. konon nak pantang la nosaltnosugar. dlm pantang mil sy sibuk suruh bg selang seli dgn air kurma. alhamdulillah sy dpt tepis cadangan dia dgn berhemah kalau belakang sy dia ada bagi xtau la wallahualam sbb lepas habis pntang dia jaga sekejap.. tp mmg pernah la tiba2 balik kerja, anak berak busuk ya ampun. sy tau dia ada bg sesuatu sbb kalau spanjang fully bf, najis anak pun kita kenal bau, warna dan teksturnya. tp y menjd masalah sy ialah, mil sy terlalu baik dn terlalu lemah lembut. susah betul nk terus terang reject. takut dia kecil hati xsggup pulak.. jd setiap kali ada dia buat mcm mil korg buat ni, sy dlm keadaan sgt bersalah n jd menantu y sgt degil

kalau sya jenis kpale baran. sbb sya dah bgtau tapi masih nak buat lg, sya akan pastikan anak sya jauh dari org2 yg mcm nie. contohnya, (nie cara sya) sya sntsa letak anak dlam carrier bag lg2 bila nak memasak. sya peduli apa org nak mngata itu ini. dan bg sya biar penat time tue dri sya penat nak mlayan sakit anak sbb org lain buat. atau pon, sya bawak anak lari kluar umah. sya tau bdosa, tapi kalau dah suami pon mcm x kisah anak tue sakit, sya lebih rela pilih dosa. tapi mcm sya ckapkan, nie cara kpale baran sya. sbb sakit n susah esok sya, bkan dorg2.

4y ago

sama...sentiasa bwk baby masa buat keje. biar la buat keje lambat siap tp baby depan mata

bagi la warning kalau pape jadi kepada anak mmg lapor polis terus. (membahayakan kanak2 sebab mmg ada medical history kan) zaman sekarang kecuaian ibu bapa sampai anak mati boleh masuk penjara. (maksud saya beritahu la zaman sekarang boleh jadi kes polis) jadi jaga2 semua. Ada parent hantar anak klinik, anak lebam jatuh pun ada doktor report abuse dan lepas tu jadi kes polissss ohhhhh

mil sy pn sama..geram betul. asek2 ckp budak lapar. bg makan suka2 hati je. sy buat keje sy gendong baby dlm carrier. lepas siap keje sy terus bwk baby dok dlm bilik. mil dari awal kawin x suka sy. asek ckp psl pmpuan2 lain contoh mcm anak2 kwn dia pndai masak itu ini, keje bagus gaji bnyk. tp sy x kisah la sbb mmg dgn semua menantu dia x suka. cari salah org je

xsalah sis. memang ibu2 kena protective pasal anak. lebih2 lagi anak sis sakit. pemakanan memang kena jaga betul2. sepatutnya memang org lain kena hormat hak sis sebagai ibu kepada ank sis. kena mintak izin dlu sblm buat ape2 kt ank sis. mungkin sis kena cari rumab sendiri kot.. sbb dh nasihat pn x jalan.. baby ni fragile. risau kalau perkara x baik jdi..

4y ago

doa byk2 ank sis sihat selalu. em. alhamdulillah la sihat elok ank2 mil sis. nasib baik hidup lgi smpai skrg, xkn nak tunggu ' dah jdi' baru nak menangis time tu. warning je bila perlu. isu kesihatan xboleh ambil remeh.

Selalu betul baca bab mil suka bagi makan. Saya belum aada pengalamaan but in case terjadi memang saya cakap terus terang je. Sekarang pun kalau saya tak berkenan saya cakap je dekt mil saya. Malas nak pendam and sakit hati. Semoga baby sis sihat🥰

Tinggal dgn mil ke? Mcm sy memang direct sound. Tp sy bersyukur sbb suami mmg jaga bab makan anak. Skrg anak 1y1m makanan masih nosaltnosugar

mungkin boleh minta bantuan suami utk nasihatkan mil. mmg mencabar ye.

susah kalau tggl sm mertua ni.better tggl sndiri.xde sape nk kacau.