Masalah Kewangan di luar negara

Assalammualaikum para ibu sekalian. Sedikit intro dari saya, saya fly ke sebuah negara ketika saya mengandung 5 bulan dan perancangan asal adalah untuk bersalin di negara ini. Namun demikian, setelah membuat lawatan ke klinik, office daerah dan juga lawatan ke hospital yang saya direfer, kos bersalin setelah ditukarkan dalam mata wang ringgit Malaysia mencecah RM13k. Ini merupakan minimum expected kos dengan bilik sharing dan normal delivery, sekiranya ceaser atau mempunyai komplikasi kos itu akan jadi lebih tinggi. Pada asalnya, saya buat google search kos bersalin di negara ni memerlukan kami untuk mengeluarkan wang dalam RM 3-4k, namun realiti tidak seindah seperti yang dibaca. Kini saya buntu, kerana saving tidak mencukupi. Sekiranya kalian di tempat saya, adakah kalian akan meminjam wang kenalan2 yang ada di negara asing ini atau kalian buat keputusan untuk bersalin di hospital kerajaan Malayasia?

2 Balas

kalau sya laa kan , pandangan sya .. better balik malaysia .. bersalin sini je .. sekurang nya sis x meminjam supaya lepas bersalin nanti x membebankan lagi dgn bayaran balik org .. kdng kita x tau org yg kita pinjam tu terdesak ke nak pakai trus ke kan .. so better balik malaysia .. x pening nak fikir bab bayar org balik .. sekurang nya ada lebih simpanan leh buat lepas bersalin jugak nanti ..

baik bersalin kt malaysia centu. at least hrga 3 4 k tu dpt jugak bersalin kt fpp putrajaya ke takpun hosp semi swasta ke. lg berbaloi. klau nk pinjam pun okay. just make sure yakin lah boleh byr balik haaa.