Tiada susu Badan.

Assalammualaikum nak tanya, saya punya due date dah nak dekat. Saya tak ada susu badan, nanti anak lepas bersalin nak minum susu saya perlu bawak susu FM untuk stanby ke? First baby, tak ada pengalaman lagi.

Tiada susu Badan.
18 Balas

salam.. pengalaman sy dua2 anak sy sebelum bersalin lg ada susu...tips nye basuh puting kita tu betul2...sy gunakan berus gigi berus puting tu...nnt puting kita akan nmpk cerah sedikit...mmg sakit sikit ms berus tu...tp utk bb sy buat gak...pastu rajin2 pam...mmg mula2 xde susu tp bl kita pam dia meransang susu kita utk kuar...adik sy pun br saje bersalin nln jan 2020...guna tips yg sama n ada susu sebelum dia bersalin juga...cb try...alhamdulillah anak sy dua2 x meragam ms di hospital sbb lepas2 bersalin tu dia dah dpt susu yg mencukupi...

Biasa lepas bersalin baru ada susu sis.. Keluar je baby after dah siap2 nurse bersihkan baby n kemas2 lr, nurse bagi baby suh bf time tu baru keluar susu, time baby nak bf tu.. Then sis kena bagi cara betul mcm mana nak menyusukan baby, kalau xtahu boleh Tanya nurse yg jaga kita tu.. Dia akan ajar.. Xpun masa baby dah keluar tu, sis cuba picit puting n tengok ada keluar susu x.. Picit pun kena ada teknik, sis tengok kat utube cara picit nak keluarkan susu.. Harap dapat membantu.. Dan selalu positif ye sis..

Boleh je standby tapi makesure diri puan sendiri dah bersedia nk menyusu. Saya lepas bersalin baru ada, lepas cuba bg anak hisap susu terus melimpah keluar. Sebelum tu mmg takde tanda langsung. Tapi saya tetap buat persediaan spt basuh puting dgn berus gigi soft atau pun amek kain rendam air suam, tuam dan gosok2 puting smpi keluar daki2 tu.. Tunggu je puan, insyallah lpas anak keluar, susu akan ada. Kalau xde juga pun takpe, bagi je anak puan FM. Janji anak sihat. ☺️

Mcm mna tau xde susu bdan??.. mcm saya spanjang preggy dok picit2 xkluar pun susu..sy rsaw jgak klaw mmang xde susu bdan..tpi lpas je bersalin try bgi ank myusu bdan ok je,ada je..cuma bru kot ,susu skit je la awal2 tu..yela ank 1st kan,kita xde pengalaman..kena kerapkan mnyusu lpas bersalin..nnty mesty ada..lagi klaw nk bgi susu byak tuam breast dgan benda suam..saya dah buat..susu menitik2 kluar..hihi..semoga bermanfaat..

4y ago

Oh yeke. okay baik lah. lega sikit kalau macam tu. terima kasih info.

Sye standby je. 1st baby sye xde susu keluar even urut urut picit picit. Yg 2nd pon sama jugak. Nurse mmg akan ajar cara mgurut utk keluar kan susu tu tapi unfortunately utk sye mmg xde susu keluar even buat skin to skin selepas bersalin tu. Sye setiap jam bagi baby hisap puting dengan harapan keluar susu tapi seriously sye xde. Lepas saye mgurut baru susu start keluar. Alhamdullilah baby minum susu badan even start dengan fm.

Wsalam.. Sy rasa Boleh je nak standby tp jgn kasi terus baby susu fm.. Susu bdn ni mmg ambik masa nak kluar.. Bgi je anak hisap lama2 insyallah susu keluar.. Jgn stress2 anak nggis je jgn kelam kabut.. Baby bru lahir perut dia kecik je... Dpt 1 0z pon kenyang da dia.. Pastu tgok berak kencing dia ok x.. Bgi mase dlm seminggu kalau xboleh atau xde perkembangan bru boleh ikhtiar bgi fm..

4y ago

Sama2 😊😊

Tak perlu. Hospital akan sediakn kalau btul bby perlu kn FM. Mummy kena yakin ada. Tak semestinya masa pregnant tak kluar, dah bersalin pon takde. Kne stimulate. Bg bby hisap and cuba urut. Kalau dah takde sgt, try minum ni untk bantu. Mcm milk booster. Tp natural selamat untk bby kuning ke apa. Boleh dpt ig or fb @innate.kualalumpur

Ye kena stndby bw fm. Sbb kita xtau either mommy n baby ada mslh ke x. Hopefully xde la kn.. sometime bnda yg xdijangka..baby dlm ward lain,mommy ward lain. That time nurse akn minta fm.. n klu xde susu sgt2 pn, bby dh haus sgt,nurse minta bg fm jgk sikit,smbil2 try our best utk bf.. hrp membantu.. pgalaman saya ms 1st bby

Saya keluar masa baby masih di nicu level 3. Masa tu sakit dan bengkak sebab xdpt direct bf baby terpksa pum walaupun masih tak pandai sbb ank pertama. Sedihnya Allah yg tahu. Sekarang dah dpt direct bf baby cuma baby pulak xnak. Kena juga bg n pum sbb nak bg susu ibu dekat selagi masih ada rezeki.

Boleh je standby ssu fm. Tpi kalo blh bfeeding la baby dlu, inshaAllah ada ssu bdn nnti. Pgalaman sy ank ptama xdpt ssu bdn, ank kedua alhamdulillah hri ke3 melimpah2 ssu smpai bengkak breast kena pump. Wpn mse tu nipple crack, tpi gagahkan dri jgk bg ssu bdn.