Susu Badan

Hai , Assalamualaikum . Nak tanya kalau susu badan kita simpan frozen lepastu kita nak keluar , patut bawak dah siap panaskan atau bawak frozen ye 🫤 ? sebab baby tak tentu bila nak minum , nanti siap panaskan boleh tahan lama ke susu tu ye ? maaflah first baby . Sebab selalu bawak frozen lambat nak cair bila baby nak lambat nak panaskan . terpaksa bagi bf je sebab dah mengamuk . 😓#firstbaby #pleasehelp #firstmom

2 Balas

Ibu dapatkan dulu milk warmer yg portable so bila keluar dari rumah for travelling jauh-jauh or jalan-jalan, ibu boleh keluarkan frozen milk (from mini freezer kalau ada or cooler) and warm up bila baby nak susu. Jangan panaskan dulu and bagi kemudian, sebab x boleh simpan more than 2 hours especially frozen milk lepas panas.

Susu kalau dh panaskan tahan dlm 1 jam mcm tu. Kalau nak keluar saya suggest bawak susu chilled, tapi letak jugak ice pack so that susu tu tetap sejuk…so bila baby nk boleh panaskan tak perlu tunggu cair.